U bent hier

Stappenplan voor een bloemrijk terras of balkon

Doe het zelf in slechts vijf stappen
Stap 1: de keuze van potgrond

De basis voor een weelderige bloemenpracht op terras, balkon of binnenkoertje, is het gebruik van de juiste potgrond. Uit de potgrond moet de plant immers al haar voedingsstoffen en water halen. De kwaliteit en structuur van de grond zijn dus erg belangrijk.

Stap 2: de keuze van de plant

Als je grote bakken moet vullen, werkt een gemengde beplanting heel goed. Je kiest dan één of twee vaste planten als permanente basis. Daar omheen kan er gevarieerd worden met tijdelijke beplanting, zoals voorjaars- en zomerperkplanten. Je kan deze beplanting vervangen zonder de basisbeplanting te verstoren. In kleine potten en bakken is dit veel lastiger.

Stap 3: het beplanten van een pot

Gebruik uitsluitend potten of bakken met een opening onderaan. Anders kan overtollig water niet weg draineren en gaan de plantenwortels bij veel regen “verdrinken” in het overtollige water. Onderaan in de pot leggen we eerst wat losse scherven om extra drainage-effect te bekomen.

Vul de pot of bak met potgrond, maar opgelet: nooit helemaal tot aan de rand. Zet de grootste plant in het midden van de pot en druk de grond rondom de wortels goed aan. Zet de kleinere planten rondom de grote plant en vul, terwijl je dit doet, meteen alle gaten met de grond. Zorg er voor dat de bovenkant van de wortelkluit zo'n 2,5 cm onder de rand van de pot zit.

Stap 4: geef de planten voldoende water

De belangrijkste succesfactor voor gezonde en mooie kuip- en potplanten is water. Droogte is funest voor de plant. Tijdens de zomer zal je de potten en bakken voldoende water moeten geven. Vul potten en bakken daarom nooit helemaal tot aan de rand met potgrond zodat het water tijdens het gieten in de aarde kan zakken en niet over de rand lekt.

Stap 5: regelmatig bemesten

Planten hoeven alleen maar bemest te worden tijdens hun groeiperiode. Planten in potten bemest je het eenvoudigst met de vloeibare 100% organische plantenvoeding. Voeg van mei tot september wekelijks wat vloeibare meststof toe aan het gietwater. Planten die in de verse potgrond zijn geplant, hoeven de eerste maand niet bij gemest te worden.

Zoekveld