U bent hier

Aanleg en onderhoud van een ecologische siertuin

Maak van jouw siertuin het perfecte plaatje

Zaaien en planten in de siertuin

Niet elke bloem of plant is geschikt in alle tuinen. Houd hiermee rekening bij de keuze van nieuwe planten, want elke plant heeft zijn behoefte van grondsoort en temperatuur. Inheemse of streekeigen planten zullen gemakkelijker groeien en bloeien. Planten, bomen en struiken worden zo mooier en sterker en hierdoor veel beter weerbaar tegen ziekten en plagen. Met een turfvrije potgrond of bodemverbeteraar bevorder je het inwortelen en de groei van je planten, wanneer je tuingrond te schraal is.

De optimale zuurtegraad

Een eerste vereiste is dat de bodem een optimale zuurtegraad;(pH) heeft, zodat alle nodige voedingselementen opgenomen kunnen worden. Aqua-Kalk gaat niet alleen de zuurtegraad van de bodem op peil brengen. De toegevoegde Azotobacter-bacteriën halen extra stikstof (= voedingselement) uit de lucht om deze in de bodem ter beschikking te stellen voor de plant.

Een luchtige bodemstructuur

Nu de zuurtegraad in orde is, kunnen we gaan zorgen voor een luchtige bodemstructuur en voldoende organische stof in de bodem. Dat kan door de grond in de plantput aan te rijken met een organische bodemverbeteraar zoals ActiSol Plantaarde. ActiSol heeft bovendien, door de aanwezigheid van kokosvezel in het product, de unieke eigenschap water vast te houden. Het is namelijk vooral tijdens de eerste weken/maanden dat nieuwe aanplantingen het moeilijk kunnen hebben door watertekort en uitdroging. Pas als de wortels ver genoeg in de bodem zijn doorgedrongen, zal de struik volledig op eigen 'voeten' kunnen staan.

Bemesten

Alle bloemen en planten hebben voldoende water en zonlicht nodig, maar ook de juiste voeding. Tijdens hun groei onttrekken planten immers voedingsstoffen aan de bodem. Om jaren van je tuin te kunnen genieten, is regelmatig bemesten noodzakelijk, al vanaf het moment van de aanleg. Door zowel in het voorjaar als in het najaar te bemesten, zal je tuin een heel seizoen lang groeien en bloeien. Bovendien gaan al je planten gesterkt en afgehard de winter in. Zo zullen ze in het volgende voorjaar goed starten.

Zuurminnende planten zoals hortensia’s en rododendrons doen het uitstekend op een zure grond. Buxus heeft anderzijds veel kalk nodig om glanzend groene blaadjes te krijgen. Organische meststoffen met ProtoPlus technologie geven de planten in je tuin vier maanden lang voeding in de juiste verhouding, die geleidelijk door de plant kan opgenomen worden.

TIP: bemest het hele jaar door

Een siertuin waar de planten er gezond uitzien, flink groeien en rijkelijk bloeien is een streling voor het oog van elke tuinliefhebber. Tijdens hun groei onttrekken planten voedingsstoffen aan de bodem. Om jaren van je tuin te kunnen genieten, is regelmatig bemesten noodzakelijk. Door zowel in het voorjaar als in het najaar te bemesten, zal je tuin een heel seizoen lang groeien en bloeien. Bovendien gaan al je planten gesterkt en afgehard de winter in. Zo zullen ze in het volgende voorjaar goed starten.

Een universele basisbemesting

Voor een basisbemesting kiezen we voor de universele siertuinmeststof, Siertuin ECO+ meststof. Deze meststof bevat de drie belangrijkste voedingselementen die bomen, sierstruiken en vaste planten in de border nodig hebben, namelijk: Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K). De samenstelling werd zo gekozen dat deze meststof alle voor de siertuin noodzakelijke voedingselementen bevat. Een gedeelte van de voedingsstoffen komt snel vrij en een gedeelte heeft een langdurige werking. Siertuin-Extra kan gedurende het ganse jaar worden gebruikt. 

Strooi Siertuin ECO+ meststof in het voorjaar gelijkmatig over de border of het wortelbereik van de bomen en struiken en harken de meststof lichtjes in de bodem. Deze bemesting herhaalt u best nog eens in de periode juni tot september. Zo gaan de planten sterk de winter in.

Voor specifieke plantengroepen zijn er ook meststoffen op maat. Naargelang de behoefte wordt de samenstelling aangepast en worden er andere micro-organismen toegevoegd.

Zoekveld