U bent hier

Plantjes kweken in pot

Voorbereiding van je moestuin

Om je moestuin voor te bereiden, kan je nu al je zaaibedden voorbereiden. Strooi  Moestuin-Extra meststof, Actisol Plantaarde, of compost, zodat dit tijd heeft om op de bodem in te werken en houd de bedden onkruidvrij. Je kan de grond al opwarmen door er een plastic tunnel over te plaatsen. Zo gaan je zaden binnenkort een optimale kiemperiode tegemoet.

Zaaien

Sommige groenten, zoals spinazie, erwten, boontjes, broccoli, sla, veldsla, paprika, bloemkool , selder en peterselie kan je in februari  opkweken in een koude kas of bij een naar het zuiden gericht raam. Gebruik hiervoor vooraf opgewarmde Cocopeat Moestuin Potgrond, een speciale luchtige zaai- en stekgrond op basis van kokosvezels met toegevoegd zand. Zaai de zaden zo dun mogelijk, druk de grond goed aan en strooi er nog een laagje Cocopeat over. Geef water met een plantenspuit, zodat de zaden niet op een hoopje bij elkaar stromen. Bedek je bakje met een glas of doorzichtige plastic, die je bij het eerste groen een paar uurtjes per dag verwijdert, daarna steeds langer en langer. 

Verspenen

Wanneer de kiemplantjes twee of meer blaadjes hebben, kan je ze in een bakje met potgrond zetten. Dit heet verspenen. Verplaats het plantje met wortel en grond, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Vul het bloempotje met Cocopeat potgrond Moestuin en zet hier de zaailing in. Maak hiervoor een potje van krantenpapier of een WC-papierrolletje. Dat kan je later met het plantje in de volle grond zetten, want de grond zal het papier verteren. Geef het plantje voldoende water. De verspeende plantjes kunnen overdag, als het niet vriest, naar buiten om ze af te harden. Zo maak je je planten sterker als ze elke dag iets langer aan koudere lucht worden blootgesteld.

 

Zoekveld