U bent hier

Plantenversterking in de moestuin en siertuin

beter voorkomen dan genezen

In natuurlijke ecosystemen zijn gezonde planten de regel, maar in productiegewassen en in onze tuin niet. Hoe komt dat? Groenteplanten worden steeds vaker geselecteerd op de grootste en sappigste vruchten, of speciale kleuren en smaken. Bij sierplanten zoeken we altijd naar de mooiste en volste bloemen. Deze selectie lijdt tot genetische verzwakking, soms met rampzalige gevolgen. Als een ziekte toeslaat, is vaak een heel gebied getroffen. Als een plaag resistent wordt tegen een bestrijdingsmiddel, werkt dat middel al gauw nergens meer.

Door de eeuwen heen hebben we planten 'gedomesticeerd'. Door selectie, kruisingen en plantenveredeling met hybride rassen ontstonden talloze varianten. Een typisch voorbeeld zijn de verschillende kolen: bloemkool, broccoli, spruitkool, witte en rode kool zijn allemaal afkomstig van dezelfde 'wilde' ouder.  Nadeel van deze 'veredelingsdrang' is dat minder productieve plantensoorten dreigen te verdwijnen en zo de biodiversiteit verdwijnt.

Groenteplanten worden meestal mooi in rijen in de moestuin geplant of gezaaid. Sierplanten worden gegroepeerd in perkjes in de tuin. Dit is eigenlijk een vorm van monocultuur. We planten plantensoorten vaak op plekken waar ze van nature niet zouden voorkomen. We planten ze naast andere planten die ze in de natuur nooit zouden verkiezen. Ook deze menselijke tussenkomst kan de natuurlijke plantengroei verstoren.

Planten verzorgen is beter dan genezen

Voor rozen, orchideeën, buxus of groenten en fruit, die een steuntje in de rug nodig hebben is er nu Up! Deze gebruiksvriendelijke onderhouds- en verzorgingssprays revitaliseren uw bloemen en planten wanneer ze een steuntje in de rug nodig hebben.

Moestuin meststoffen

Naast voldoende water en zonlicht hebben groenten en kruiden natuurlijk ook voeding nodig. Regelmatig bemesten is daarom noodzakelijk voor een gezonde groei en rijke oogst. Gebruik hiervoor 100% natuurlijke meststoffen, die geleidelijk door de plant opgenomen worden in de juiste verhouding. De toegevoegde micro-organismen zorgen ervoor dat de planten sterker worden en meer weerstand hebben tegen stressfactoren.

Zoekveld