U bent hier

De perfecte moestuinbak

Hoe te beginnen met jouw moestuinbak?

1. Plan uw m² tuin
Belangrijk is om vooraf te bedenken wat u wilt verbouwen en voor hoeveel personen. Wilt u bijvoorbeeld elke dag verse sla, of maar één keer per week. Wilt u in de moestuinbak ook (eetbare) bloemen en kruiden telen? Kortom, hoeveel bakken heeft u nodig om te telen wat u wilt.

2. Kies een ideale plek
Een van de vele voordelen van de vierkante meter moestuin is dat u maar weinig ruimte nodig heeft. Hierdoor kunt u de moestuin dicht bij uw huis of keuken plaatsen. Belangrijk bij de keuze van de ligging is het aantal uren zonlicht; minstens zes tot acht uur zon per dag is aan te raden. Zorg er dus voor dat er geen bomen of struiken dicht in de buurt staan. Tot slot mag de moestuinbak niet staan op een plaats waar na regen het water blijft staan. Dit is niet goed voor het hout en verandert de omgeving van de moestuinbak vaak in een modderpoel.

3. Maak de moestuinbak
Moestuinbakken zijn tegenwoordig in verschillende formaten beschikbaar; van de klassieke 1 m x 1 m, de iets grotere 1,20 m x 1,20 m, of ook tal van moestuintafels en getrapte modellen. Onze ECOpartners hebben tal van modellen in voorraad. Met een schroevendraaier en/of boormachine en een hamer is de moestuinbak in geen tijd in elkaar gezet en kan u met de volgende fase starten.

4. Het vullen van uw moestuinbak
De hoeveelheid benodigde potgrond is afhankelijk van de grootte en diepte van uw moestuinbak. 
Ons advies:
- 1 m x 1 m, 20 cm hoog: onderste laag ActiSol Moestuin (2 x 40 liter), bovenste laag Cocopeat 2 in 1 Groenten en Kruiden (4 x 40l)
- 1,20 m x 1,20 m, 40 cm hoog: onderste laag ActiSol Moestuin (8 x 40 liter), bovenste laag Cocopeat Groenten en Kruiden (4 x 40l)

5. Zaaien in een moestuinbak
Normaal gesproken wordt in een moestuin in rijen gezaaid; bij de vierkante meter tuin zaait u in vierkanten. Binnen deze vierkanten zaait u de afstand die u normaal in rijen zaait. Deze info kan u altijd terugvinden op de zakjes van de zaden. Voor de zaaidiepte kan u als vuistregel aanhouden dat de zaadjes twee keer zo diep moeten liggen als hun grootte. Belangrijk is wel om de grond vochtig te houden anders drogen de zaadjes uit en kiemen ze niet.

6. Planten in een moestuinbak
Bij het planten houdt u best dezelfde afstaand aan als bij het zaaien. Door alles door elkaar te telen en een vak nooit twee keer na elkaar met hetzelfde te beplanten, past u zonder enige moeite wisselteelt toe. Waardoor de grond minder snel uitgeput raakt. Hierdoor zullen eventuele schadelijke ziekten en insecten zich niet of minder snel nestelen.

7. Planten verzorgen
Omdat de bak vrij compact is, kunt u alle planten gemakkelijk verzorgen vanaf de rand. Hierdoor hoeft u nooit op de plantaarde te staan en blijft de grond mooi rul en los. Voldoende water geven in droge periodes blijft essentieel. Let wel dat u niet teveel water geeft, Cocopeat heeft immers de eigenschap om vocht lang vast te kunnen houden. De eerste weken zit er voldoende voeding in de bodem, na een aantal weken kan u best bijmesten met een van onze organische meststoffen.

8. Planten beschermen
Moestuinbakken vragen relatief weinig extra verzorging. Toch kunnen hier ziekten en plagen wel eens toeslaan. Met name slakken zijn verzot op sla- en koolsoorten. Ook al moestuiniert u met moestuinbakken op hoogte, slakken trotseren alles. Ze op een natuurlijke en veilige manier bestrijden, kan u doen met onze producten tegen slakken.

Zoekveld