U bent hier

Huis, terras en balkon

voel je thuis met planten in huis, of op terras en balkon

Huis, terras en balkon

Genieten van bloemenpracht

Tuinieren kan ook zonder tuin. Met een binnen-buiten tuin doe je alsof je buiten leeft. Om moeder natuur in huis te kopiëren heb je niet zo veel nodig: voldoende licht, ventilatie, vocht en een aangename temperatuur. Een klein balkon of terras volstaat al voor een moestuinbak of -zak. Bloemen in potten geven niet alleen een zalige geur en prachtige kleur, ze trekken ook bijen en andere nuttige insecten aan, die zorgen voor bestuiving.

Planten en verplanten

Kamerplanten zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze creëren sfeer en zorgen voor de omzetting van CO2 naar zuurstof. Maar kamerplanten hebben het zelf soms zwaar, door de beperkte ruimte voor hun wortels en het sneller uitdrogen van de bodem. Turfvrije potgrond van kokosvezel is heel luchtig en houdt veel vocht vast, waardoor je tot 50% minder water hoeft te geven.

Bemesten met plantenvoeding
Bemesten met vloeibare plantenvoeding

Oorspronkelijk komen kamerplanten uit de natuur, het is dan ook belangrijk dat hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk wordt nagebootst. Denk hierbij aan water en licht, maar ook voldoende voeding. Cocopeat potgrond bevat natuurlijke meststoffen die de plant honderd dagen van voeding voorziet. Na deze periode kan je je planten verwennen met vloeibare organische plantenvoeding, die zorgt voor een evenwichtige groei en een uitbundige bloei.

Start-to-moestuin

Heb je geen (grote) tuin, maar wil je toch graag je eigen groenten, fruit, of gewoonweg kruiden op je terras of balkon kweken? Dan is een (mini-)moestuinbak misschien wel iets voor jou.

Beschermen tegen mieren en luizen
Beschermen

Bladluizen zijn insecten die plantensappen opzuigen, zo de planten verzwakken en ze infecteren met virussen. Ook kamerplanten worden vaak het slachtoffer, vooral op nieuwe en groeiende bladeren. Ook mieren zijn bezoekers die je in huis liever niet ziet. ECOstyle biedt tegen beide plagen ecologische producten aan om ze in en buiten het huis te bestrijden.

Varenrouwmuggen in kamerplanten

Als je piepkleine vliegjes in huis hebben die niet afkomstig zijn van de fruitschaal of de GFT-bak, dan zijn het varenrouwmuggen (ook rouwvliegen of dondervliegjes genaamd).

Ze houden van een warme en vochtige omgeving en dus van potgrond in serres en kamerplanten, vazen met (verwelkte) bloemen, verse kruiden. Varenrouwmuggen verkiezen voor hun eitjes humusrijke en compostrijke grond, liefst met nog wat rottende bladeren. Dus hoe rommeliger je plantenpot, des te groter de kans op aantasting.

De aanwezigheid van varenrouwmuggen kan je vaststellen met Vangplaten. Larven van varenrouwmuggen kan je eenvoudig en efficiënt bestrijden met aaltjes tegen varenrouwmuggen.

Planten in huis

Niet alleen buiten in de tuin, maar ook binnen kunnen we genieten van planten. Kamerplanten fleuren elk interieur op. Elke kamerplant vraagt wel een aangepaste verzorging. Wat we vaak vergeten is dat onze kamerplanten van oorsprong uit de natuur komen, waar de omstandigheden helemaal anders zijn dan in onze woonkamer. Belangrijk is dat hun natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Naast licht en water spelen potgrond en bemesting een heel belangrijke rol.

Wist je dat?

Kamerplanten geven gezelligheid, maar wist je ook dat zij een bijdrage leveren aan een gezond klimaat binnenshuis? Zij hebben een hele positieve invloed op de zuurstof- en vochthuishouding, wat weer een gevolg heeft op je gezondheid! 

8 tips voor kamerplanten in topconditie

Kamerplanten geven gezelligheid, maar wist je ook dat zij een bijdrage leveren aan een gezond klimaat binnenshuis? Zij hebben een hele positieve invloed op de zuurstof- en vochthuishouding, wat weer een gevolg heeft op je gezondheid!

Planten op terras of balkon

Steeds meer bloemenliefhebbers houden ervan hun gevel, terras of balkon op te smukken met bloembakken en hanging baskets. Iedereen laat zich daarbij leiden door eigen smaak, maar toch is het beplanten van bloembakken en hanging baskets gebonden aan bepaalde regels. 

5 tips voor een bloemrijk terras of balkon

Als je planten in potten of kuipen aanplant op je terras of balkon dan kan je met een goede verzorging een ganse zomer lang genieten van een ware bloemenzee. Planten in bloembakken hebben echter meer onderhoud nodig dan hun soortgenoten in de tuinborder. ECOstyle geeft 5 tips die ervoor zorgen dat je bloemen nog mooier, rijkelijker en langer kunnen doorbloeien.

Zoekveld