U bent hier

Stappenplan voor het onderhoud van een gazon

Een mosvrij en diepgroen gazon in 1-2-3

Het ecologisch stappenplan voor je gazon

ECOstyle biedt in 3 fases producten die onmisbaar zijn voor het gazon. Samen vormen zij het perfecte ecologische team om uw gazon om te toveren in een mosvrij en diepgroen grastapijt.

Gazon ontmossen met MosVreter
Stap 1: Ontmossen

Mos in gazons is een veel voorkomend probleem. Voor een grondig voorjaarsonderhoud zorg je er best voor om eerst je gazon grondig uit te kammen; dit noemt men verticuteren. Met een verticuteerhark of -machine verwijder je afgestorven gras, mos en maaiselresten uit het gazon om zo de grasmat gezond te houden. Door de verstikkende viltlaag te verwijderen zal je gazon meer en beter water en voedingsstoffen opnemen en krijgt het gras meer ruimte om te groeien.

Bij zeer veel mos kan je het mos best eerst bestrijden. Kies hier voor ECOstyle MosVreter, een product op basis van organische vetzuren, waarmee je  mos gericht kan bestrijden zonder het bodemleven (bv. regenwormen) te schaden. MosVreter werkt snel en grondig zonder vlekken te maken. 

Gazon kalken met Aqua-Kalk
Stap 2: Kalken

Op een te zure bodem groeit mos gemakkelijk en verdrukt zo het gras. De bodemstructuur gaat ook achteruit en het gras neemt moeilijker voedingsstoffen op. De ideale pH-waarde voor gazons is licht zuur, tussen 5,5 en 6,5. Wanneer de bodem in je tuin te zuur is voer je best een corrigerende bekalking uit. Beter is echter verzuring te voorkomen.

Voorkom verzuring in het gazon met Aqua-Kalk

ECOstyle Aqua-Kalk is een 100% natuurlijke kalk, gewonnen uit de reststoffen van het onthardingsproces van drinkwater. Door de kalk niet af te graven uit kalkgroeves wordt de natuur gespaard. De grondstof is CO2-neutraal en daardoor minder belastend voor onze leefomgeving. Aqua-Kalk lost niet op in water, maar wel in een zuur milieu. Zo komt de kalk alleen in de bodem vrij wanneer die er echt behoefte aan heeft. Je laat dus de natuur zelf haar werk doen, terwijl jij kan genieten van je tuin.

Stap 3: Bemesten

Bemest bij voorkeur twee keer per jaar in de lente en late zomer. ECOstyle Gazon ECO+ is een 100% organische meststof voor een diepgroen en mosvrij gazon. Dankzij de ProtoPlus technologie werkt deze meststof zelfs onder koude omstandigheden, al vanaf een bodemtemperatuur van 5°C. Protozoa bevorderen het versneld vrijkomen van voedingstoffen, zodat de meststof sneller werkt dan traditionele organische meststoffen.

De organische voedingselementen in Gazon ECO+ komen geleidelijk vrij en dekken zo lange tijd (tot 4 maanden) de behoefte van je gazon. Er gaan immers geen voedingselementen verloren door uitspoeling naar het grondwater. Zo krijg je een sterke, dichte grasmat die beter perioden van droogte doorstaat. Gazon ECO+ heeft een indirecte werking tegen mos: het zorgt ervoor dat de kale plekken met het dode mos snel weer dichtgroeien door een forse grasgroei in de breedte. Hierdoor krijgen mos en onkruid minder kans.

Zoekveld