U bent hier

Moestuin

Gezond en ecologisch tuinieren

Gezond en ecologisch tuinieren in de moestuin

Gezond en ecologisch tuinieren in je eigen moestuin

Wat is er lekkerder dan eten uit eigen tuin? Weten wat je eet gaat veel gemakkelijker als je het zelf kweekt. Niets is leuker dan je eigen eten te zien groeien. Of je een balkon hebt of een moestuin zo groot als een voetbalveld, moestuinieren kan altijd en overal… Met een prachtige moestuin en een gezonde oogst als resultaat.

Plantjes kweken in pot

Om je moestuin klaar te maken, kan je nu al je zaaibedden voorbereiden. Strooi de nodige meststoffen, of compost, zodat dit tijd heeft om op de bodem in te werken en houd de bedden onkruidvrij. Je kan de grond al opwarmen door er een plastic tunnel over te plaatsen, zodat je zaden binnenkort een optimale kiemperiode tegemoet gaan. En zeker zo leuk: je kan ook al je plantjes in pot beginnen kweken.

Ontdek onze tips voor een succesvol resultaat

 

kweekpotje-lege-wc-rol.jpg

Zaaien en planten in de moestuin

Een moestuin begint met het kiezen van de juiste plaats. Een zonnige ligging en liefst beschut tegen de wind. Minstens zes uur direct zonlicht per dag is ideaal. Een haag, bomen of struiken rond de moestuin geven niet alleen beschutting, maar vormen ook ideale nestelplaatsen voor nuttige diertjes, die helpen met bestuiving en bescherming van de planten. Een gezonde bodem is de volgende stap.

Bemesten van de moestuin

Naast voldoende water en zonlicht hebben groenten en kruiden natuurlijk ook voeding nodig. Regelmatig bemesten is daarom noodzakelijk voor een gezonde groei en rijke oogst. Gebruik hiervoor 100% natuurlijke meststoffen, die geleidelijk door de plant opgenomen worden in de juiste verhouding. De toegevoegde micro-organismen zorgen ervoor dat de planten sterker worden en meer weerstand hebben tegen stressfactoren.

Beschermen van gewassen in de moestuin
Beschermen van gewassen in de moestuin

Je kan ziekten en plagen in uw moestuin trachten te voorkomen door ze op de juiste wijze te verzorgen en beschermen. Ondanks deze maatregelen kan het toch gebeuren dat er ziekten en plagen optreden. ECOstyle biedt gewasbeschermingsmiddelen die deze plagen bestrijden, met respect voor bodem- en ander leven in de tuin en toegelaten in de biologische landbouw.

Combinatieteelt en vruchtwisseling

Verschillende soorten gewassen vlak naast of door elkaar telen, maakt planten sterke. Het zorgt er ook voor dat er vele jaren verstrijken voordat een gewas op dezelfde plaats terugkomt. Door te wisselen van gewassen vermijd je preventief problemen met ziekten en plagen.

Plantversterking

De plant weerbaarder maken tegen mogelijke plagen is veel effectiever dan achteraf in te moeten grijpen.

Ontdek er alles over

Slakken bestrijden met Escar-Go
Slakken bestrijden met Escar-Go

Op een natuurlijke en mens- en diervriendelijke wijze slakken bestrijden? Dat kan met ECOstyle Escar-Go, een 100% natuurlijke, waterbestendige slakkenkorrel op basis van ijzerfosfaat. Hiermee bestrijd je snel en effectief slakken zonder het risico om slijmerige slakkenresten in de tuin terug te vinden.

Slakken bestrijden met aaltjes
Slakken bestrijden met aaltjes

Deze aaltjes zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de mantelholte. De slakken zwellen op en sterven na enkele dagen. Nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen zich in het dode slakkenlichaam en gaan op zoek naar een nieuwe prooi. Aaltjes ruimen de slakkenpopulatie in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Zaaikalender groenten

De ECOstyle zaaikalender geeft je een handig overzicht wanneer je het beste kunt zaaien in je moestuin. Dit voor zowel het zaaien onder glas als het zaaien in volle grond.

Oogsten en genieten in de moestuin
Oogsten en genieten in de moestuin

Genieten van de eerste zelf geplukte aardbei, de niet te evenaren smaak van zelf gekweekte tomaten, de kinderlijke verwondering bij het ontkiemen van radijsjes, de trots bij de succesvolle oogst van eigen pompoenen of wortels: er zijn 101 redenen te bedenken om aan de slag te gaan als moestuinier. Maar de voornaamste reden verwoordt moestuinexpert Wim Lybaert het best als: “Je wordt er gewoon simpelweg gelukkig van.”

'Start-to-moestuin' in een moestuinbak

De vierkante meter-moestuin is de perfecte oplossing voor mensen met weinig ruimte of voor beginnende moestuinliefhebbers. Ook voor kinderen is het een ideale kennismaking met de natuur in de tuin. De kleine oppervlakte maakt alles overzichtelijk en tegelijk heel boeiend. Groenten en fruit eten wordt nog leuker als het kind zelf mee heeft geteeld! De moestuinbak met 9 of 16 vakjes is ideaal om naar hartenlust te zaaien, planten en oogsten.

Ontdek onze 8 tips voor een perfecte moestuinbak

Zoekveld