U bent hier

Groentevliegen

Larven zorgen voor schade aan de gewassen.

Wortelvlieg, preivlieg, koolvlieg, ritnaalden en aardrupsen kunnen zware schade aanrichten in de moestuin.  Het zijn de larve van deze vliegen die voor de schade zorgen.

koolvlieg_shutterstock_578708581.jpg

Scahde van de aardrups
Aardrups

Aardrupsen, de larven van de worteluil, vind je terug op allerlei groenten, sierplanten en knolgewassen, waaronder sla, andijvie, selder, peterselie, spinazie. De jonge rupsen vreten eerst aan bladeren. Daarna vreten ze ondergronds verder aan de wortels en de wortelhals van gewassen en de knollen, waardoor de plant afsterft.

Schade van uienvlieg of preivlieg
Uienvlieg of prievlieg

De uienvlieg of preivlieg is 6-7 mm lang en lijkt veel op een grote huisvlieg. In mei komen de vliegen uit de grond in velden waar het vorige jaar ui of prei stond. Ze leggen hun eitjes dan aan de voet van uien en bij prei in een later stadium ook in het hart van de plant. De witte maden vreten aan de voet of in het hart van de plant, waardoor de bladeren geel worden en ten slotte afsterven.

Schade van de wortelvlieg
Wortelvlieg

De wortelvlieg teistert vooral wortels en selder, maar ook pastinaak, dille, peterselie en karwij. De vlieg is 4-5 mm lang, zwart met een groenachtige tint. In april-begin mei komen de jonge maden uit de grond. Eerst eten ze wortelhaar, waarbij nog geen al te grote schade aan het gewas optreedt. Na drie tot vier weken veroorzaken de maden wormstekigheid van de wortelen, waarbij de plant wel substantiële schade oploopt.

Maden van de koolvlieg
Koolvlieg

De maden van de koolvlieg, die lijkt op een kleine huisvlieg, voeden zich met het ondergrondse stengeldeel van kolen, vooral bloemkool en broccoli.

Larven van de ritnaalden
Ritnaald

Ritnaalden, de dunne, oranje larven van kniptorren, komen vooral in jonge moestuinen voor. Ze voelen zich het best in vochtige, vaste grond en zijn verzot op de wortels van aardappelen, ui, sla, wortelen en andere groenten.

Meer info?

Het juiste moment van bestrijden is erg belangrijk.  Dit kan enkel via goede waarneming.
>> Dit kan met de Vangplaten van ECOstyle

Meer informatie over groentevliegen?
>> Lees er hier meer meer over.  

Doe een effectieve preventieve bestrijding met  aaltjes tegen schadelijke bodeminsecten in de moestuin. 

Zoekveld