U bent hier

Gebreksverschijnselen bij planten

Herken het gebrek

Het komt regelmatig voor dat planten een gebrek aan mineralen of andere stoffen hebben. Dit is vaak goed zichtbaar en omdat elk gebrek zijn eigen verschijnselen heeft, is het ook goed oplosbaar. Hieronder volgen de meest voorkomende gebreksverschijnselen, met daarbij ons advies.

Stikstofgebrek
Stikstofgebrek

Bij planten zoals de Rhododendron komt het wel eens voor dat ze, vooral bij de oude delen van de plant, een gele verkleuring krijgen. Dit is een teken van een gebrek aan stikstof. Wat je hier tegen kan doen, is het gebruiken van Bloedmeel, om het stikstofgehalte weer op niveau te krijgen.

Fosfaatgebrek
Fosfaatgebrek

Als planten last hebben van dwerggroei, in combinatie met donkere verkleuringen op het blad en afsterving, komt dit vaak door een tekort aan fosfaat. Dit kan je oplossen door Beendermeel te gebruiken, hiermee wordt het tekort weer aangevuld. 

Kaliumgebrek
Kaliumgebrek

Zie jij dat de randen van de bladeren van jouw planten afsterven, dan hebben jouw planten waarschijnlijk een gebrek aan kalium. Het gebruik van Vinassekali vult het tekort van kalium weer aan.  

Calciumgebrek
Calciumgebrek

De verschijnselen van een calciumgebrek lijken veel op die van een kaliumgebrek. Het verschil zit hem in de de plaats van het afscherven, bij een calciumgebrek gebeurt dit bij het uiterste punt van het blad, in plaats van de hele rand. Dit kan opgelost worden met het toedienen van Aqua-Kalk

Magnesiumgebrek
Magnesiumgebrek

De verschijnselen bij een gebrek aan magnesium zijn vaak goed te herkennen. Bij jouw plant zal het blad tussen de nerven geel verkleuren. Een tekort aan magnesium is logisch op te lossen, door onze Magnesium meststof te gebruiken. 

Ijzergebrek
Ijzergebrek

Heeft jouw plant een gebrek aan ijzer? Dan zie je dit het eerst bij de jonge delen van de plant, deze verkleuren namelijk geel. Ook een tekort aan ijzer is op te lossen met behulp van Magnesium.

Zoekveld