U bent hier

De oorsprong van Cocopeat

een restproduct van de kokosindustrie

Cocopeat, het turfvrije alternatief voor potgrond, is een zeer natuurvriendelijke potgrond. Het bijzondere aan Cocopeat is dat het een restproduct is uit de kokosindustrie en dat het milieu dus niet belast wordt met afgravingen van turf in kwetsbare veengebieden. Het verhaal van de oorsprong en het productieproces is indrukwekkend.

Restproduct van een kokosnoot

Kokosnoten worden voornamelijk geteeld voor ‘copra’, dit is het witte gedeelte in de kern, het basisproduct voor kokosoliën, -vetten of -schilfers voor tal van (zoete) bereidingen. Rond deze ‘copra’ zit de ‘husk’, de bescherming van de kern. Deze ‘husk’ bestaat voor 1/3 uit grove vezels, voor 2/3 uit een fijner gruis.

Scheiding van vezels en gruis

Tijdens het productieproces worden de vezels en het gruis van elkaar gescheiden. De vezels dienen vaak als basis voor touwen, filters en zelfs matrassen. Het gruis vormt de basis voor Cocopeat. Het is dan ook een uitstekend substraat door de luchtigheid, de trage vertering en het is natuurlijk organisch.

Droging en persing

Gedurende 4 maanden wordt de Cocopeat in openlucht gedroogd. Hierdoor kan het droge product uitstekend samengeperst worden tot slechts 4 ½ keer de oorspronkelijke omvang. De blokken kunnen in zeecontainers gestapeld worden waardoor het transport ervan effectiever en duurzamer wordt.

Opwellen en wassen

Cocopeat is van nature rijk aan zouten. Bij aankomst wordt het opgeweld en het zout eruit gewassen. 

Zoekveld