U bent hier

Wortelvlieg

Wortelvlieg monitoren en bestrijden

De wortelvlieg teistert vooral wortels en selder, maar ook pastinaak, dille, peterselie en karwij. De vlieg is 4-5 mm lang, zwart met een groenachtige tint.

In april-begin mei komen de jonge maden uit de grond. Eerst eten ze wortelhaar, waarbij nog geen al te grote schade aan het gewas optreedt. Na drie tot vier weken veroorzaken de maden wormstekigheid van de wortelen, waarbij de plant wel substantiële schade oploopt.

Je kan je groenten beschermen tegen de wortelvlieg door ze af te dekken met vliesdoek of insectengaas. De wortelvlieg komt af op de geur van wortelplanten. Wieden, uitdunnen en oogsten doe je best ’s avonds laat, want de wortelvlieg slaapt ’s nachts. Vermijd schoffelen nabij kwetsbare groenten, want de wortelvlieg houdt van losse aarde om haar eitjes in te leggen. Door uien en bieslook in de buurt van je wortels te planten schrik je de wortelvlieg af. Een verhoogde moestuinbak is ook handig, want de wortelvlieg kan niet hoger dan een meter vliegen.

vangplaat.jpg

Met ECOstyle Vangplaten kan je de aanwezigheid van wortelvlieg in je tuin monitoren. Wanneer je de volwassen vliegen waarneemt, bestrijdt je twee weken later de uitkomende larven met aaltjes tegen bodeminsecten.

Wortelvlieg bestrijden met aaltjes
Wortelvlieg bestrijden met aaltjes

Zoekveld