U bent hier

Slakken ecologisch verdelgen

natuurlijke oplossingen om slakken te verwijderen

Slakken horen tot de groep van weekdieren. Er wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen huisjesslakken en naaktslakken. Huisjesslakken worden vaak als schadelijk ervaren. In de praktijk zijn het vooral naaktslakken die schade veroorzaken: zij zijn de voornaamste veroorzakers van vraatschade in de sier- en moestuin.

Escar-Go, de nummer 1 slakkenkorrel

ECOstyle Escar-Go is een waterbestendige en biologisch afbreekbare slakkenkorrel op basis van ijzerfosfaat. Hiermee bestrijd je snel en effectief slakken zonder het risico om slijmerige slakkenresten in de tuin terug te vinden. Ook inzetbaar in de biologische tuin, zonder je zorgen te moeten maken voor kinderen, huisdieren en andere tuinbezoekers, zoals vogels en egels.

Aaltjes tegen slakken

Aaltjes tegen slakken zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de mantelholte. De slakken zwellen op en sterven na enkele dagen. Nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen zich in het dode slakkenlichaam en gaan op zoek naar een nieuwe prooi. Aaltjes ruimen de slakkenpopulatie in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Escar-No Anti-slakkenband
Escar-No Anti-slakkenband

Escar-No beschermt planten tegen vraatzuchtige slakken. Zodra slakken de zelfklevende koperband aanraken voelen ze een lichte stroomprikkel. Ze keren terug zonder te eten van hosta’s, sla, basilicum of andere sappige planten.

SlakkenLokdoos tegen slakken
SlakkenLokdoos tegen slakken

De ECOstyle SlakkenLokdoos werkt eenvoudig, snel en effectief. De lokdoos combineert een efficiënte natuurlijke lokstof met ecologische slakkenkorrels. Slakken worden door de lokstof naar de Escar-Go slakkenkorrels gelokt. Zo worden uw dierbare planten gespaard van slakkenvraat. 

Slakkenpreventie in de moestuin
  • Plant slakkenafwerende planten rond de moestuin. Goudsbloem, afrikaantjes, bernagie, kruidkers, mosterd en witte klaver houden naaktslakken op een afstand. Ook de geur van hysop, salie, tijm, tomaat, knoflook en uien stoot slakken af.
     
  • Plaats slakkenbarrières rond gevoelige gewassen:  bestrooi de grond rondom je jonge plantjes met fijngemaakte eierschalen, koffiedik, scherp zand, sparrennaalden, grind, kalk, hulstbladeren, lavakorrels, houtas of andere droge scherpe producten. Een rand van ongeveer 5 centimeter breed houdt slakken tegen, omdat ze hier niet graag door kruipen. Deze barrières zijn vooral doeltreffend bij droog weer, bij vochtig weer moeten de meeste van deze materialen worden vervangen. Ook verticale hindernissen met een uitstekende rand rond een groenteperceel of moestuinbak bemoeilijken de doorgang voor slakken.
     
  • Lok andere natuurlijke vijanden zoals egels, vogels (b.v. merels, spreeuwen, eksters en lijsters) en padden en kikkers naar je tuin, door hen een aantrekkelijke nestplaats te bieden. Vogels zoeken nestgelegenheid in holtes in bomen, hagen of struiken met stekels. Egels zoeken beschutting in een stapels takken, dicht kreupelhout, een hoop dorre bladeren of een egelhuis.
  • Schoffel regelmatig: zo vernietig je slakkeneitjes in de grond. Bovendien kunnen slakken zich moeilijker verplaatsen op droge grond. Door herhaaldelijk te schoffelen droogt het bovenste laagje van de grond uit. Giet niet te veel, want slakken zijn veel actiever bij hoge vochtigheid.
     
  • Een bierval trekt heel wat slakken aan, maar trekt ook de naaktslakken van de buren aan (tot 100 meter van de val). Graaf een potje in tot de bovenkant gelijk komt met het grondoppervlak. Vul het voor een derde met bij voorkeur bruin bier. De vallen moeten tegen de regen beschermd worden met een dakje, bijvoorbeeld een omgekeerd potje met toegangsopeningen. Zonder dakje wordt het bier verdund met water en verliest het zijn aantrekkingskracht. Wanneer de opening niet te groot is kunnen er ook geen andere dieren zoals bv. kikkers in de val sukkelen.
     
  • Slakkenschuilplaatsen iedere dag controleren: maak valstrikken met houten planken, stukken karton, grote bladeren zoals rabarber of lokaas zoals schillen van uitgeperste sinaasappelen. Dit vraagt wel veel inzet, want deze methode is alleen doeltreffend als je regelmatig je vallen controleert, liefst 's morgens vroeg of 's avonds laat. Wanneer je 's avonds met de zaklamp op ronde gaat op plaatsen waar je slakkenvraat aantreft, heb je bij vochtig weer ook verzekerd succes. Je kan dan de gevangen slakken vernietigen of ver genoeg verwijderen dat ze de weg naar je moestuin niet meer terugvinden...

Zoekveld