U bent hier

Onkruid vermijden en ecologisch bestrijden

Onkruid kan je op een doeltreffende en milieuvriendelijke wijze bestrijden: in je gazon, tussen je sierplanten, op je oprit of tuinpad. De eerste vraag die je best stelt is welke planten je ongewenst vindt in je tuin. Zijn paardenbloemen en madeliefjes in het gazon onkruid, of is het welkome afwisseling van de groene grasmat? Zijn brandnetels een pest, of wil je ze gebruiken voor een gezonde brandnetelsoep? Wanneer je geplaagd wordt door onkruid zijn er een aantal belangrijke tips om de 'ongewenste indringers' efficiënt aan te pakken zonder het milieu te schaden.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je bij het ontwerp en de aanleg van je tuin de juiste planten op de juiste standplaats zet (bodem, lichtinval), krijg je gezonde en sterke planten, die beter opgewassen zijn tegen 'ongewenste planten', die onkruid genoemd worden. Antiworteldoek of een dikke laag schors remmen de groei van onkruid af tussen je planten en bloemen, zodat je minder moet wieden. Snelgroeiende bodembedekkers zoals bosaardbeitjes, klimop, maagdenpalm, grote of witte veldbies, schoenlappersplant of zenegroen geven het onkruid weinig kans, zelfs niet op schaduwrijke plekken.

onkruidsteker.jpeg

Onkruid neemt het voedsel van je planten weg en zal ook de plaats en het licht er van innemen. Regelmatig de aanwezige onkruiden bestrijden is de meest efficiënte én milieuvriendelijke optie. Je start best de behandeling in het begin van de lente, wanneer het goede weer alles laat groeien en bloeien. Zo vermijd je dat het onkruid in bloei komt en snel verder woekert. Vorming van mos en onkruid op je terras, paden of oprit kan je vermijden door regelmatig te vegen met een speciale onkruidbezem of -borstel. Je gazon maaien en wieden tussen je planten houdt het onkruid in toom. 

Eenjarige onkruiden kan je gewoon met de hand uittrekken. Vaste onkruiden moet je met wortel en al verwijderen. Met een schoffel of hark kan dit lukken, maar er zijn ook speciale onkruidstekers in de handel om onkruid mechanisch te bestrijden. Overdrijf niet met het woelen in de bodem, want dit kan het bodemleven verstoren en de kieming van eenjarig onkruid zelfs in de hand werken.

 Als er geen andere planten in de omgeving staan kan je ook thermisch bestrijden met een gasbrander of elektrische brander. De brander vernietigt het onkruid door het slechts enkele seconden aan een zeer hoge temperatuur bloot te stellen. Hierdoor sterven de plantencellen langzaam af. 

Zoekveld