U bent hier

Natuurlijke bestrijding

met lieveheersbeestjes, aaltjes en feromonen

Lieveheersbeestje om plagen te bestrijden

Nuttige insecten en aaltjes zijn natuurlijke vijanden die alleen de schadelijke insectensoorten op een natuurlijke wijze bestrijden. Een ideale methode, zoals de natuur het bedoeld heeft. Op deze wijze is de bestrijding mogelijk van veel voorkomende plagen.

Nemasprayer, maakt toepassing van aaltjes kinderspel!

De Nemasprayer werd speciaal ontwikkeld voor snelle en makkelijke toepassing van ECOstyle Aaltjes. Super eenvoudig in gebruik!

Lieveheersbeestjes tegen bladluis
Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten met een zacht peervormig lichaam dat meestal niet groter is dan een halve centimeter, in alle mogelijke kleuren. Ze leven meestal in kolonies, aan de onderzijde van bladeren. Om aan voldoende eiwitten te geraken, zuigen de bladluizen met stekende en zuigende monddelen plantensappen op. Door het wegzuigen van groeisappen veroorzaken bladluizen groeivertraging, omkrullende en vervormende bladeren, verdroging en zelfs afsterving. Adalia bipunctata, in de volksmond ook lieveheersbeestjes genoemd, zijn natuurlijke vijanden van bladluizen.

Aaltjes tegen slakken
Aaltjes tegen slakken

Slakken eten vele planten, maar ze zijn vooral verzot op hosta’s, sla, basilicum en andere malse planten. Ze vreten jonge zaailingen helemaal op en maken gaten in de bladeren of vruchten van grotere planten. Naaktslakken eten ook graag zaadjes en wortels van jonge plantjes, zodat die soms verdwijnen voor ze boven de grond kunnen komen. Met aaltjes kan u de naaktslakken op een natuurlijke wijze bestrijden

Aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes tegen engerlingen

Heb je bruine verkleuring in je gazon en last van losse graszoden? Dan zijn engerlingen de boosdoeners. Dit zijn de larven van de mei-, juni- of rozenkever. Het zijn kommavormige, grijsgekleurde larven met drie paar poten vlak achter de kop en duidelijke kaakjes. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van engerlingen is dat vogels in het gazon pikken. Zij pikken de engerlingen uit de zode en vernielen zo het gazon.

Aaltjes tegen emelten
Aaltjes tegen emelten

Het gazon wordt geel en heeft kale plekken? Dan heb je mogelijk emelten op bezoek. Die vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het jonge groen. Zo tasten ze vooral de wortelhals van de grasplantjes aan. Vogels kunnen het gras extra beschadigen op zoek naar emelten. Emelten zijn larven van de langpootmug. Ze zijn grijsbruin, pootloos en kunnen tot 45 mm lang worden.

Aaltjes tegen larven taxuskever
Aaltjes tegen larven taxuskever

De taxuskever vreet ronde happen uit hun bladeren, maar dit is niet schadelijk voor de plant. De larven van de taxuskever brengen wel grote schade aan de plant toe. Planten gevoelig voor taxuskever zijn o.a. rhododendron, taxus, fuchsia, azalea, cyclamen,... Deze larven leven in de bodem en vreten aan de wortels van de plant. Als gevolg hiervan verdroogt de plant en gaat dood.

Aaltjes tegen larven schadelijke bodeminsecten in de moestuin
Aaltjes tegen larven schadelijke bodeminsecten in de moestuin

Aaltjes tegen larven bodeminsecten zijn specifieke nematoden, die instaan voor een snelle biologische bestrijding van schadelijke bodeminsecten in de moestuin. Deze aaltjes worden gebruikt als curatief middel, ze zijn niet giftig voor mensen en onschadelijk voor planten. Aaltjes zijn het meest effectief in het bestrijden van de bodeminsecten wanneer deze nog klein zijn.

Aaltjes tegen larven varenrouwmug
Aaltjes tegen larven varenrouwmug

De varenrouwmug, ook rouwvlieg genaamd, vind je vooral in een warme, vochtige omgeving in de nabijheid van planten. De larven van de varenrouwmug zijn dol op de wortels en stengels van zaailingen, stekken en jonge planten, maar ook verzwakte planten worden vaker getroffen. Potplanten zijn heel gegeerd, vooral planten die op een zonnige plek staan en waarvan de grond continu vochtig gehouden wordt. 

Aaltjes tegen larven coloradokever
Aaltjes tegen larven coloradokever

De coloradokever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje, maar heeft strepen in plaats van vlekken. De rode larven van de coloradokever zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren. Aaltjes bestrijden de larven van de coloradokever op het blad en in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen mieren
Aaltjes tegen mieren

Meestal vormen mieren geen probleem in de tuin. Ze eten schadelijke insecten en zijn de ideale opruimers van de natuur. Word je toch geplaagd door krioelende mieren op zoek naar voedsel op het terras of in de tuin? Graven ze gangen, irriteren ze of trekken ze bladluizen aan? Mieren houden niet van aaltjes in hun buurt en zo kan je mieren en hun nesten verjagen, zonder ze te doden. 

Aaltjes tegen rupsen
Aaltjes tegen rupsen

Rupsen zijn larven van vlinders of motten. Wanneer ze hun ei verlaten hebben ze slechts één doel: bladeren, scheuten en wortels eten tot ze het stadium van pop tot volwassen vlinder bereiken. Sommige rupsen, zoals die van het koolwitje en de kooluil kunnen een plaag veroorzaken, vooral op kolen en andere groenten. Aaltjes bestrijden rupsen op de koolbladeren en in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen rupsen buxusmot
Aaltjes tegen rupsen buxusmot

De rupsen van de buxusmot eten de bladeren van de buxus op. Deze uit Azië afkomstige nachtvlinder komt sinds 2009 in België voor en richt een ware ravage aan in sommige streken van ons land. De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat hij zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten. Om kaalgevreten buxusplanten te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden. Aaltjes bestrijden larven van de buxusmot op de plant en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen trips
Aaltjes tegen trips

Trips zijn ongeveer 1 mm groot, grijsachtig of geel tot bruin en hebben franjevleugels. Ze zitten vooral op potplanten en in serres, waar ze plantencellen leegzuigen. Die leeggezogen cellen vullen zich met lucht en geven zo een zilverachtige schijn aan de bovenkant van het blad, waarop je dan zwarte puntjes (de uitwerpselen) ziet. Trips veroorzaken ook misvormde vruchten en verkurkte groenten. Aaltjes bestrijden trips, hun larven en poppen en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen larven veenmollen
Aaltjes tegen larven veenmollen

Veenmollen waren een tijdlang een beschermde diersoort, maar ze planten zich tegenwoordig opnieuw zo massaal voort dat het stilaan een plaag dreigt te worden en deze mag bestreden worden.

Orius tegen tripsen
Orius tegen tripsen

Tripsen bouwen gemakkelijk een resistentie op tegen insecticiden. Sprays en andere middelen geven dan niet altijd het gewenste resultaat. Bestrijding van tripsen is ook lastig omdat tripsen erg klein zijn en zich snel kunnen voortplanten. Gelukkig bestaat er al 20 jaar een succesvolle natuurlijke bestrijder in Europa, nl. de roofwants Orius!

Metaphycus flavus tegen dopluis
Metaphycus flavus tegen dopluis

Heel eenvoudig. Eenmaal de Metaphycus flavus sluipwespen hun eitje in de dopluis gelegd hebben is er geen weg meer terug. De sluipwesp parasiteert en voedt zich namelijk met de dopluis. Het zijn ontzettend kleine sluipwespen, maar ze zijn heel doeltreffend. 

Cryptolaemus tegen wolluis
Cryptolaemus tegen wolluis

Ook voor wolluizen kunnen we een oplossing aanbieden. Deze is heel eenvoudig en effectief inzetbaar tijdens warme dagen. Zelfs heuse wolluishaarden kunnen bestreden worden met deze natuurlijke bestrijders. 

Phytoseiulus tegen spint
Phytoseiulus tegen spint

De meestgebruikte roofmijt tegen spint is de Phytoseiulus persimilis. Deze felrode roofmijt kruipt sneller dan de spint en voedt zich ook uitsluitend met spint. Zet deze roofmijt in zodra de eerste spint aanwezig is. Zeker hoge concentraties spint kunnen goed aangepakt worden met deze roofmijt. 

Encarsia tegen witte vlieg
Encarsia tegen witte vlieg

De witte vlieg is een wijdverspreide plaag die tijdens het volledige groeiseizoen ernstige schade kan veroorzaken. Door zachtjes te tikken tegen de bladeren of tegen een bloempot zullen ze opvliegen. Zeker bij warm weer.

Trechterval tegen de kleine wintervlinder

De feromoonval vangt de mannetjes van de kleine wintervlinder. Minder vrouwtjes worden bevrucht. De val voorkomt daarmee schadelijke rupsen in je tuin.

Kersenvliegval

De kersenvliegval lokt en vangt mannelijke en vrouwelijke kersenvliegen. Ze komen af op de geur van de lokstof. De gele kleur van de vangplaten trekken de vliegen extra aan. Hang de val op tijd in je fruittuin op, dan voorkom je veel eitjes en geniet je van een rijke opbrengst

Trechterval tegen de buxusmot

Met de feromoonval vang je de mannetjes van de buxusmot. Wanneer je de val vroeg in het seizoen ophangt vang je de mannetjes grotendeels weg voordat ze de vrouwtjes bevruchten. Je voorkomt zo de meeste schadelijke buxusmotrupsen in je tuin.

Trechterval Paardenkastanjemineermot

De feromoonval vangt de mannetjes van de paardenkastanjemineermot. Plaats de val zo vroeg mogelijk in het seizoen en vang mannetjes grotendeels weg, voordat ze vrouwtjes bevruchten. Zo voorkom je een plaag van schadelijke paardenkastanjemineermot in je tuin.

Deltaval tegen de fruitmot

De feromoonval vangt de mannetjes van de fruitmot. Minder vrouwtjes worden bevrucht. De val voorkomt daarmee veel schadelijke rupsen en wormstekigheid. Wormstekigheid betekent dat het fruit is aangetast door vraatzuchtige rupsen

Roofmijt tegen bloedluis
Roofmijt tegen bloedluis

Bloedluis is, in tegenstelling tot wat zijn naam suggereert, geen luis maar een mijt. Bloedluis staat ook wel bekend als rode vogelmijt, kippenmijt of rode mijt. Bloedluis is een parasiet van vogels waaronder kippen, duiven, parkieten en kanaries. Het beestje is minder 1 millimeter groot en rood van kleur wanneer hij zich heeft volgezogen met bloed.

Deltaval tegen de pruimenmot

De feromoonval vangt de mannetjes van de pruimenmot. Minder vrouwtjes worden bevrucht. Hierdoor worden er in het voorjaar en in de zomer minder eitjes gelegd en heb je in de zomer en in het najaar minder last van rupsen.

Zoekveld