U bent hier

Natuurlijke bestrijding

met aaltjes en adalia

Lieveheersbeestje om plagen te bestrijden

Nuttige insecten en aaltjes zijn natuurlijke vijanden die alleen de schadelijke insectensoorten op een natuurlijke wijze bestrijden. Een ideale methode, zoals de natuur het bedoeld heeft. Op deze wijze is de bestrijding mogelijk van veel voorkomende plagen.

Lieveheersbeestjes tegen bladluis
Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten met een zacht peervormig lichaam dat meestal niet groter is dan een halve centimeter, in alle mogelijke kleuren. Ze leven meestal in kolonies, aan de onderzijde van bladeren. Om aan voldoende eiwitten te geraken, zuigen de bladluizen met stekende en zuigende monddelen plantensappen op. Door het wegzuigen van groeisappen veroorzaken bladluizen groeivertraging, omkrullende en vervormende bladeren, verdroging en zelfs afsterving.

Aaltjes tegen slakken

Deze aaltjes zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de mantelholte. De slakken zwellen op en sterven na enkele dagen. Nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen zich in het dode slakkenlichaam en gaan op zoek naar een nieuwe prooi. Aaltjes ruimen de slakkenpopulatie in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.
 

Aaltjes tegen engerlingen

Heb je bruine verkleuring in je gazon en last van losse graszoden? Dan zijn engerlingen de boosdoeners. Dit zijn de larven van de mei-, juni- of rozenkever. Het zijn kommavormige, grijsgekleurde larven met drie paar poten vlak achter de kop en duidelijke kaakjes. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van engerlingen is dat vogels in het gazon pikken. Zij pikken de engerlingen uit de zode en vernielen zo het gazon.

Aaltjes tegen emelten

Het gazon wordt geel en heeft kale plekken? Dan heb je mogelijk emelten op bezoek. Die vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het jonge groen. Zo tasten ze vooral de wortelhals van de grasplantjes aan. Vogels kunnen het gras extra beschadigen op zoek naar emelten. Emelten zijn larven van de langpootmug. Ze zijn grijsbruin, pootloos en kunnen tot 45 mm lang worden.

Aaltjes tegen taxuskever

De taxuskever vreet ronde happen uit hun bladeren, maar dit is niet schadelijk voor de plant. De larven van de taxuskever brengen wel grote schade aan de plant toe. Planten gevoelig voor taxuskever zijn o.a. rhododendron, taxus, fuchsia, azalea, cyclamen,... Deze larven leven in de bodem en vreten aan de wortels van de plant. Als gevolg hiervan verdroogt de plant en gaat dood.

Aaltjes tegen schadelijke bodeminsecten in de moestuin

Aaltjes tegen bodeminsecten zijn specifieke nematoden, die instaan voor een snelle biologische bestrijding van schadelijke bodeminsecten in de moestuin. Deze aaltjes worden gebruikt als curatief middel, ze zijn niet giftig voor mensen en onschadelijk voor planten. Aaltjes zijn het meest effectief in het bestrijden van de bodeminsecten wanneer deze nog klein zijn.

Aaltjes tegen varenrouwmug
Aaltjes tegen varenrouwmug

De varenrouwmug, ook rouwvlieg genaamd, vind je vooral in een warme, vochtige omgeving in de nabijheid van planten. De larven van de varenrouwmug zijn dol op de wortels en stengels van zaailingen, stekken en jonge planten, maar ook verzwakte planten worden vaker getroffen. Potplanten zijn heel gegeerd, vooral planten die op een zonnige plek staan en waarvan de grond continu vochtig gehouden wrodt. 

Aaltjes tegen coloradokever
Aaltjes tegen coloradokever

De coloradokever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje, maar heeft strepen in plaats van vlekken. De rode larven van de coloradokever zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren. Aaltjes bestrijden de larven van de coloradokever op het blad en in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen mieren
Aaltjes tegen mieren

Meestal vormen mieren geen probleem in de tuin. Ze eten schadelijke insecten en zijn de ideale opruimers van de natuur. Wordt je toch geplaagd door krioelende mieren op zoek naar voedsel op het terras of in de tuin? Graven ze gangen, irriteren ze of trekken ze bladluizen aan? Mieren houden niet van aaltjes in hun buurt en zo kan je mieren en hun nesten verjagen, zonder ze te doden. 

Aaltjes tegen rupsen
Aaltjes tegen rupsen

Rupsen zijn larven van vlinders of motten. Wanneer ze hun ei verlaten hebben ze slechts één doel: bladeren, scheuten en wortels eten tot ze het stadium van pop tot volwassen vlinder bereiken. Sommige rupsen, zoals die van het koolwitje en de kooluil kunnen een plaag veroorzaken, vooral op kolen en andere groenten. Aaltjes bestrijden rupsen op de koolbladeren en in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen buxusmot

De rupsen van de buxusmot eten de bladeren van de buxus op. Deze uit Azië afkomstige nachtvlinder komt sinds 2009 in België voor en richt een ware ravage aan in sommige streken van ons land. De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat hij zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten. Om kaalgevreten buxusplanten te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden. Aaltjes bestrijden larven van de buxusmot op de plant en in de grond op en zijn dus een duurzame oplossing.

Aaltjes tegen trips
Aaltjes tegen trips

Trips zijn ongeveer 1 mm groot, grijsachtig of geel tot bruin en hebben franjevleugels. Ze zitten vooral op potplanten en in serres, waar ze plantencellen leegzuigen. Die leeggezogen cellen vullen zich met lucht en geven zo een zilverachtige schijn aan de bovenkant van het blad, waarop je dan zwarte puntjes (de uitwerpselen) ziet. Trips veroorzaken ook misvormde vruchten en verkurkte groenten. Aaltjes bestrijden trips, hun larven en poppen en zijn dus een duurzame oplossing.

Zoekveld