Niet alleen buiten in de tuin, maar ook binnen kunnen we genieten van planten. Kamerplanten fleuren elk interieur op. Elke kamerplant vraagt wel een aangepaste verzorging. Wat we vaak vergeten is dat onze kamerplanten van oorsprong uit de natuur komen, waar de omstandigheden helemaal anders zijn dan in onze woonkamer. Belangrijk is dat hun natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Naast licht en water spelen potgrond en bemesting een heel belangrijke rol.
U bent hier
Kamerplanten
Voel je thuis met planten in huis

Kamerplanten zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze creëren sfeer en zorgen voor de omzetting van CO2 naar zuurstof. Maar kamerplanten hebben het zelf soms zwaar, door de beperkte ruimte voor hun wortels en het sneller uitdrogen van de bodem. Turfvrije potgrond van kokosvezel is heel luchtig en houdt veel vocht vast, waardoor je tot 50% minder water hoeft te geven.

Oorspronkelijk komen kamerplanten uit de natuur, het is dan ook belangrijk dat hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk wordt nagebootst. Denk hierbij aan water en licht, maar ook voldoende voeding. Cocopeat potgrond bevat natuurlijke meststoffen die de plant honderd dagen van voeding voorziet. Na deze periode kan je je planten verwennen met vloeibare organische plantenvoeding, die zorgt voor een evenwichtige groei en een uitbundige bloei.
Wist je dat?
Kamerplanten geven gezelligheid, maar wist je ook dat zij een bijdrage leveren aan een gezond klimaat binnenshuis? Zij hebben een hele positieve invloed op de zuurstof- en vochthuishouding, wat weer een gevolg heeft op je gezondheid!
Verkleurde of verdorde bladeren? Weinig tot geen bloemen? Kamerplanten hebben specifieke verzorging nodig. Door een aantal eenvoudige tips in acht te nemen, kan je er voor zorgen dat ook je kamerplanten er fris en fleurig bijstaan
Na een lange winterslaap zal je Yucca, Ficus of gatenplant in het voorjaar weer ontwaken. De winterperiode is voor veel planten geen gemakkelijke periode. Misschien heeft je Calathea gekrulde blaadjes gekregen van de verwarming. Of zijn bladeren geel verkleurd door een teveel aan water. Genoeg redenen om je kamerplanten dit voorjaar te verwennen.

Als je piepkleine vliegjes in huis hebben die niet afkomstig zijn van de fruitschaal of de GFT-bak, dan zijn het varenrouwmuggen (ook rouwvliegen of dondervliegjes genaamd).
Ze houden van een warme en vochtige omgeving en dus van potgrond in serres en kamerplanten, vazen met (verwelkte) bloemen, verse kruiden. Varenrouwmuggen verkiezen voor hun eitjes humusrijke en compostrijke grond, liefst met nog wat rottende bladeren. Dus hoe rommeliger je plantenpot, des te groter de kans op aantasting.
De aanwezigheid van varenrouwmuggen kan je vaststellen met Vangplaten. Larven van varenrouwmuggen kan je eenvoudig en efficiënt bestrijden met aaltjes tegen varenrouwmuggen.

Bladluizen zijn insecten die plantensappen opzuigen, zo de planten verzwakken en ze infecteren met virussen. Ook kamerplanten worden vaak het slachtoffer, vooral op nieuwe en groeiende bladeren. Ook mieren zijn bezoekers die je in huis liever niet ziet. ECOstyle biedt tegen beide plagen ecologische producten aan om ze in en buiten het huis te bestrijden.