U bent hier

Waarom recycleren?

Plastic afval recycleren is van ecologisch groot belang.

  • Langs de ene kant wordt er bij de recyclage van plastic minder energie verbruikt dan bij de productie van nieuwe plastic.
  • En aan de andere kant komt het plastic afval niet langer bij het restafval terecht doordat het gesorteerd wordt voor recyclage.

Zo is er dus een dubbel voordeel, minder energieverbruik en minder restafval.

Het is dus ook belangrijk dat plastic afval correct gesorteerd wordt en dat er geen andere materialen bij het PMD zitten. Correct sorteren is van groot belang en start bij onszelf.

>> Meer informatie over de regels van sorteren in jou gemeente

Eénmaal de plastic zakken opgehaald worden door de gemeente, gaat het plastic afval naar sorteercentra of wordt het met de hand uitgesorteerd. Het plastic wordt eerst grondig gewassen, en dan vermalen tot schilfers of verwerkt tot korrels. Deze schilfers en korrels worden dan de grondstof voor nieuwe gerecycleerde producten, waaronder ook de producten van ECO-Bordure.

Hier alvast enkele feitjes over plastic afval

  1. De afgelopen 10 jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele 20ste eeuw.
  2. De gemiddelde persoon eet elk jaar 70 000 microplastics.
  3. 91% van het plastic afval wordt niet gerecycleerd.
  4. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland en ongeveer 46 keer zo groot als België.
  5. Onderzoekers zeggen dat het drijvende eiland van plastic in de Grote Oceaan sinds de jaren zeventig in omvang is verhonderdvoudigd.
  6. Elk jaar worden er wereldwijd 500 miljard plastic zakjes gebruikt, meer dan 1 miljoen zakjes per minuut. Een plastic tasje heeft een gemiddelde gebruikstijd van 12 minuten.
  7. We maken elk jaar 250 000 000 000 kilo plastic. Ongeveer 50% daarvan gebruiken we maar één keer en gooien we vrijwel meteen weg.

>> Meer informatie over de ECO-Bordure producten

Zoekveld