U bent hier

Luizen ecologisch bestrijden

Hoe bladluizen uit je tuin weren?

Enkele warme lente- of zomerdagen zijn voldoende om een massale aanwezigheid van bladluizen te veroorzaken, die de plantensappen zuigen uit de jonge blaadjes van je planten. Wat kan je doen om deze insecten te weren of te bestrijden op een ecologische wijze?

bladluizen-4.jpg

- Spoel je planten overvloedig af met een plantenspuit of met de tuinslang. Luizen houden niet van koude en zoeken bij herhaalde toepassing een andere plek op. Je kan ook ‘vangplanten’, zoals Oost-Indische kers planten. Zwarte luizen zijn er verzot op en zullen zo andere planten in de omgeving met rust laten.

- Je kan ook zwaar geïnfecteerde insectenhaarden wegsnijden en met het restafval verwijderen.

- Bladluizen worden aangetrokken door zwakke planten met een kalium- of watertekort. Zorg voor voldoende compost, organische bemesting en versterking. Verzorg je planten met Plant’Up.

- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.

- Vele vogels, maar ook lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers en wespen lusten bladluizen. Lok ze naar je tuin met een nestkastje of insectenhotel.

- Zorg ervoor dat mieren geen kans krijgen om de bladluis te beschermen. Mieren lusten immers graag de honingdauw, die bladluizen afscheiden.  Ze melken de bladluizen als het ware. Het tijdig bestrijden van mieren verkleint dus ook de kans op een luizenplaag.

Pyrethro-pur - Geconcentreerd product

Tegen luizen, witte vlieg en trips op sierplanten en groenten

Pyrethro-pur spray - Spray klaar voor gebruik

Tegen luizen, witte vliegen trips op sierplanten en groenten

Savo-Net Spray Insecticide

Insecticide tegen bladluizen, mijten en witte vliegen op sierplanten en sierstruiken.

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

100% natuurlijke bestrijding van bladluizen

Zoekveld