Buxusmot ecologisch bestrijden
Controleer je buxus vanaf april regelmatig op dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Dit wijst op de aanwezigheid van rupsen van de buxusmot. Zwarte plekken en bladsterfte op je buxus kunnen echter ook wijzen op schimmelaantastingen zoals Cylindrocladium buxicola.
Wanneer je zeker weet dat schade veroorzaakt wordt door de buxusmot is snel behandelen belangrijk, want de buxusmot plant zich snel voort, omdat de rupsen al na één maand verpoppen tot vlinder en er zo tussen april en september tot drie generaties rupsen verschijnen. Zo vreten ze de plant kaal en de buxus heeft geen kans om zich te herstellen.
Bij een lichte besmetting kan je een deel van de rupsen en poppen met de hand verwijderen. Je kan proberen de rupsen met een stok uit de plant te kloppen, op te vangen in een plasticfolie, die je goed dicht gebonden bij het restafval gooit.
Rupsen op je buxus besproei je van zodra je ze opmerkt met Pyrethro-Pur Spray of met aaltjes tegen buxusmot. Jonge larven zijn het best te bestrijden. Het is hierbij heel belangrijk alle rupsen goed te raken, ook binnenin de buxusplant! Omdat niet alle eitjes in één keer uitkomen is een nabehandeling na 1 à 2 weken aanbevolen.
► Download de folder "aaltjes tegen buxusmot"
Beter dan bestrijden is natuurlijk een aantasting van de buxusmot voorkomen. Dit kan door het uithangen van een feromoonval. Hiervoor kan een deltaval of een trechterval gebruikt worden, maar steeds met hetzelfde feromoon. Een feromoon is een lokstof die de geur van de vrouwtjesmot nabootst. De mannetjes komen hierop af en worden dan gevangen in de val. Hierdoor kan er geen voortplanting plaatsvinden en zullen de zó gevreesde buxusmotrupsen nooit geboren worden.