U bent hier

Buxusmot ecologisch bestrijden

Buxusmot ecologisch bestrijden

Controleer je buxus vanaf april regelmatig op dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Dit wijst op de aanwezigheid van rupsen van de buxusmot. Zwarte plekken en bladsterfte op je buxus kunnen echter ook wijzen op schimmelaantastingen zoals Cylindrocladium buxicola.

Wanneer je zeker weet dat schade veroorzaakt wordt door de buxusmot is snel behandelen belangrijk, want de buxusmot plant zich snel voort, omdat de rupsen al na één maand verpoppen tot vlinder en er zo tussen april en september tot drie generaties rupsen verschijnen. Zo vreten ze de plant kaal en de buxus heeft geen kans om zich te herstellen.

buxusmot-2.jpg

Bij een lichte besmetting kan je een deel van de rupsen en poppen met de hand verwijderen. Je kan proberen de rupsen met een stok uit de plant te kloppen, op te vangen in een plasticfolie, die je goed dicht gebonden bij het restafval gooit.

Rupsen op je buxus besproei je van zodra je ze opmerkt met Pyrethro-Pur Spray of met aaltjes tegen buxusmot. Jonge larven zijn het best te bestrijden. Het is hierbij heel belangrijk alle rupsen goed te raken, ook binnenin de buxusplant! Omdat niet alle eitjes in één keer uitkomen is een nabehandeling na 1 à 2 weken aanbevolen.

 

Download de folder "aaltjes tegen buxusmot"

 

Beter dan bestrijden is natuurlijk een aantasting van de buxusmot voorkomen. Dit kan door het uithangen van een feromoonval. Hiervoor kan een deltaval of een trechterval gebruikt worden, maar steeds met hetzelfde feromoon.  Een feromoon is een lokstof die de geur van de vrouwtjesmot nabootst.  De mannetjes komen hierop af en worden dan gevangen in de val.  Hierdoor kan er geen voortplanting plaatsvinden en zullen de zó gevreesde buxusmotrupsen nooit geboren worden.

Pyrethro-Pur Spray

Pyrethro-Pur Spray tegen insecten en mijten op sierplanten

Aaltjes tegen buxusmot

Natuurlijke bescherming tegen buxusmot en haar larven

Buxusmotval

Voorkomt, signaleert en beschermt

Wanneer de verpopping eind mei begint, kan je verdere verspreiding inperken door het wegknippen van spinsels met de daarin aanwezige rupsen. Zo kan je vaak al drie vierde van de eitjes verwijderen. Zwaar aangetaste planten knip je best bij de grond af of graaf je uit. Verwijderde planten kan je in afgesloten zakken of containers afvoeren (om onderweg verspreiding van de besmetting te vermijden) naar een industriële composteringsinstallatie. De temperatuur van een professionele composthoop klimt immers hoog genoeg om eitjes en rupsen voldoende af te doden.

Een afgevreten buxusplant ziet er niet mooi uit, maar buxusplanten hebben een groot recuperatievermogen. Op de kale plantendelen zijn na enkele weken al nieuwe bladeren zichtbaar. Belangrijk is om de buxus dan regelmatig te verzorgen met Bux’Up spray.

De buxusmot komt alleen voor op buxus. In Azië was Buxus microphylla de belangrijkste waardplant in Europa valt vooral de buxusvariëteit Rotundifolia erg in de smaak van de rupsen. Ook het in Centraal-Europa inheemse palmboompje (Buxus sempervirens) wordt overal kaalgevreten. Je kan overwegen om gelijkende planten te plaatsen in je tuin, die niet geplaagd worden door buxusmot of andere ziekten en plagen waar buxus gevoelig voor is: Ilex crenata (Japanse hulst) Lonicera nitida (struikkamperfoelie), Taxus of Azara microphylla.

buxusmot.jpg

Tip

Buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Wanneer er volwassen motten rondvliegen is het aangewezen om zo weinig mogelijk tuinverlichting te gebruiken.

Zoekveld