U bent hier

Feromoonvallen

  • Beschermt het hele seizoen
  • Sterke aantrekkingskracht
  • Voor
    • buxusmot
    • fruitmot
    • pruimenmot
    • kersenvlieg
    • kleine wintervlinder
    • paardenkastanjemineermot

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn signaalstoffen die boodschappen overbrengen tussen individuen van eenzelfde soort. Insecten scheiden zeer veel soorten feromonen uit: alarmferomonen, spoorvolgferomonen, agressieferomonen,… maar ook seksferomonen. Met deze laatste kunnen de vrouwtjes de mannetjes van op een grote afstand lokken. Van deze eigenschap maken we gebruik om mannelijke plaaginsecten in de val te lokken. Elke soort heeft zijn eigen feromonen. Daardoor is het mogelijk om elke insectensoort heel precies en doeltreffend te bestrijden. 

Wat zijn feromoonvallen? 

Met feromoonvallen worden schadelijke insekten gelokt en gevangen genomen. Afhankelijk van het soort insect dat we willen vangen is een ander type feromoonval aangewezen: een deltaval, een trechterval of een lijmplaat.

Op deze vallen wordt een capsule bevestigd die vrouwelijke sexferomonen vrijgeeft. De mannetjes worden hierdoor aangetrokken en blijven kleven op de lijmplaat of worden gevangen in de pot en sterven. Zo kunnen de mannelijke plaaginsecten de wijfjes niet meer bevruchten. De vrouwtjes kunnen op hun beurt geen eitjes en larven meer voortbrengen. De populatie schadelijke insecten wordt zo ingedijkt. Feromoonvallen worden ingezet voor monitoring. Vang je met deze feromoonvallen veel mannelijke insecten dan weet je dat het tijd is om bestrijdingsmiddel in te zetten. Kies dan voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel uit het assortiment van ECOstyle.

Deltaval

ziet er uit als een huis met waterbestendig dak en een bodem van niet-drogende lijm.

Trechterval

Is een vangpot met een groen deksel waarin de insecten worden gevangen. 

Vangplaat

is meestal geel van kleur overdekt met waterbestendige lijm. 

Fruitmot
Fruitmot

De rupsen van de fruitmot zijn crème tot roze van kleur met een lichtbruin halsschild en een donkerbruine kop. De rups komt vooral voor op appelen, peren en pruimen en boort zich een weg in het fruit. In eerste instantie is de vraat oppervlakkig maar later trekt de rups de vrucht in. Rondom de inboorplek is vaak een rode rand en bruin pulp zichtbaar. Uiteindelijk verlaat de rups de vrucht weer en laat hierbij een klein gaatje achter. Aangetaste vruchten vallen vroegtijdig van de bomen. Dit wordt ook wel wormstekigheid genoemd. Met de feromoonval vang (bestrijd) je de mannetjes van de fruitmot.

Pruimenmot

De rups van de pruimenmot is 9 tot 12 mm groot. De volgroeide rupsen zijn roze met een bruinzwarte kop en een bruin halsschild. De pruimenmot is een bekende plaag bij pruimen. De rupsen vreten zich een weg in de vrucht. In eerste instantie wordt er een mineergang net onder de schil gemaakt maar later boort de rups zich naar de pit. Aangetaste vruchten rijpen vroegtijdig af. Met de feromoonval vang (bestrijd) je de mannetjes van de pruimenmot. Hierdoor worden er in het voorjaar en in de zomer minder eitjes gelegd en heb je in de zomer en in het najaar minder last van rupsen.

Kersenvlieg
Kersenvlieg

De kersenvlieg is ongeveer 4 mm groot en heeft een opvallende gele driehoek op zijn rug . De vleugels van de kersenvlieg zijn doorzichtig maar hebben opvallende donkere banden. De kersenvlieg is de grootste plaag van kersen. Op warme dagen legt de kersenvlieg haar eitjes op de jonge kersen. Rondom deze plek wordt de kers zacht en bruin. De made die uit de eitjes kruipen boren zich een weg in de kers. Het boorgat is duidelijk zichtbaar in de kers. Aangetaste vruchten zijn niet meer eetbaar. De kersenvliegval lokt en vangt zowel mannelijke als vrouwelijke kersenvliegen.

Buxusmot
Buxusmot

De rupsen van de buxusmot kunnen met gemak 4 cm groot worden. Jonge rupsen zijn vuilgeel van kleur maar worden later felgroen. Jonge rupsen vreten aan de onderkant van het blad bladmoes weg waardoor er gangen zichtbaar worden op het blad. In aangetaste planten zijn bruine bladeren zichtbaar. Rupsen spinnen ook verschillende blaadjes aan elkaar om vanuit de veiligheid van dit spinsel ongestoord te kunnen eten. Met de feromoonval vang je de mannetjes van de buxusmot. 

Paardekastanjemineermot
Paardekastanjemineermot

De rups van de paardenkastanjemineermot is enkele millimeters groot en crème of geel van kleur. Het is erg moeilijk om deze rupsen te spotten omdat ze in het blad leven. De rupsen van de kastanjemineermot mineren door het blad. Ze vreten bladmoes weg tussen de buitenste lagen van het blad. Het bladweefsel sterft hierdoor af waardoor er bruine vlekken op het blad ontstaan. Aangetast blad krult op en kan vroegtijdig van de boom vallen. Met de feromoonval vang je de mannetjes van de paardenkastanjemineermot.

Kleine wintervlinder
Kleine wintervlinder

De wintervlinder dankt zijn naam aan het feit dat zij in tegenstelling tot de meeste vlinders juist in de wintermaanden vliegt. In deze maanden legt het vrouwtje haar eitjes maar schade ontstaat pas in het voorjaar. Rupsen vreten grote gaten in bladeren en vreten aan bloemen en jonge vruchten. In extreme gevallen kunnen ze een boom compleet kaal vreten. Wanneer een boom verschillende jaren achtereen wordt aangetast kan hij verzwakken en gevoeliger worden voor allerlei andere plagen. Met de feromoonval vang je de mannetjes van de kleine wintervlinder.

Tips

  • Op het einde van het seizoen dient de val te worden verwijderd, gereinigd en opgeborgen, zodat deze het volgende jaar opnieuw gebruikt kan worden. Navullingen van de geschikte feromonen zijn opnieuw verkrijgbaar.
  • Raak de feromooncapsules zo weinig mogelijk aan bij het aanbrengen in de val.
  • Wil je de plaag onder controle krijgen door enkel de feromoonval toe te passen en niet over te gaan tot het gebruik van een natuurlijk bestrijdingsmiddel, dan is het noodzakelijk de feromoonval meerdere jaren na mekaar uit te hangen.

Zoekveld