U bent hier

Siertuin

Een mooie siertuin

De bodem is de basis waarop de planten groeien, of dit nu een siertuin, gazon of haag is. Voedingsstoffen, een goede bodemstructuur en levende micro-organismen zijn van essentieel belang voor een vitale bodem. Als er niet goed voor de bodem gezorgd wordt, kunnen planten niet goed groeien en ontstaan er sneller ziekten en plagen.

Voor een uitbundige bloei van bloemen en planten is het belangrijk de siertuin te bemesten met 100% organische meststoffen. Zij voeden niet alleen de planten, maar zij bevorderen ook het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur. Door het bodemleven worden de voedingselementen geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor kans op overbemesting nihil is. De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed. Het evenwicht wordt niet verstoord maar juist versterkt.

Gezonde bodem, bloeiende siertuin

Bij de aanleg van een siertuin met verschillende planten is een gezonde bodem van prioritair belang. Zo vermijden we uitval bij de planten. Hoe? Door ons vijfstappenplan te volgen.

Kies de juiste bemesting

We hebben een breed assortiment samengestelde en enkelvoudige meststoffen in ons assortiment speciaal voor de siertuin. Deze 100% organische meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de aanleg, onderhoud en renovatie  van siertuinen:

En speciaal voor de zuurminnende planten:

Myco-Siertuin
Myco-Siertuin

Myco-Siertuin (7-3-6) is een 100% organische meststof speciaal voor siertuinen en heestervakken, verrijkt met 4 soorten micro-organismen die inwerken op de wortel en de plant. 

Myco-Rodo
Myco-Rodo

Myco-Rodo is een 100% organische meststof verrijkt met micro-organismen speciaal voor alle zuurminnende planten. De organische meststoffen van ECOstyle spoelen niet uit, veroorzaken geen (verbrandings-)schade en komen langzaam vrij. De Myco-Rodo is volledig afgestemd op de behoefte van zuurminnende planten als rododendrons en azalea's.

Terra-Actif
Terra-Actif

Terra-Actif is een hoogwaardige bodemverbeteraar met micro-organismen bestaande uit compost van loofboomschors, en gecomposteerde naaldhoutschors en kokosvezels. De toegevoegde kokosvezels zorgen voor een luchtig en los product. Hierdoor wordt extra zuurstof en vocht vastgehouden in de bodem.

Terra-Fertiel
Terra-Fertiel

Terra-Fertiel kan met recht een bodemactivator genoemd worden. Het bevat een groot aantal micro-organismen in de vorm van schimmels, bacteriën en gisten. Terra-Fertiel is tevens verrijkt met zeewier, kalk en kleimineralen. Terra-Fertiel stimuleert en activeert zo het bodemleven, waardoor belangrijke bodemprocessen zoals omzetting van organische stof en natuurlijke structuurverbetering optimaal verlopen.

OpMaat K15
OpMaat K15

OpMaat K15 is een enkelvoudige, 100% organische meststof met een hoog gehalte aan kalium en is verrijkt met micro-organismen en bacteriën. 

OpMaat Kalk
OpMaat Kalk

OpMaat Kalk is een 100% natuurlijke en CO2 neutrale kalk. OpMaat Kalk heeft een langdurige werking. Samen met de toegevoegde micro-organismen zorgt de kalk voor een verbetering van de zuurgraad en de bodemstructuur. Omdat OpMaat Kalk alleen oplost bij een te lage pH is overdoseren niet mogelijk en heeft daarom een lange bufferende werking.

 

img_0069b.jpg

Wanneer bemesten?

 In het voorjaar (maart/apri): De temperatuur gaat omhoog waardoor de planten weer uit gaan lopen. Er is nu weer meer behoefte aan voedingsstoffen.

In de zomer (mei/juni): Om mooie, gezonde en langbloeiende planten te houden is deze bemesting noodzakelijk. Voedingsstoffen van de eerste bemesting zijn rond deze tijd door de planten opgenomen en uit de bodem verdwenen. Die zullen daarom weer aangevuld moeten worden. 

In het begin van najaar (augustus/september): Deze bemesting geeft de basis voor de winter, want ook nu hebben de bodem en de planten hun voedingsstoffen nodig. Planten gaan goed gevoed de winter in en zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast kunnen zij in het volgende voorjaar weer een goede start maken.  

Kies de juiste bemesting voor het beste resultaat
Toepassing

De Myco-Siertuin kan met de hand aangebracht worden. Ook hier is weer belangrijk om de tuin of heestervlakken gelijkmatig te bemesten. Voorkom dat stukken dubbel bemest worden en andere stukken overgeslagen.

Ons advies:
Siertuin op zandgrond: 3x per jaar
Siertuin op kleigrond: 2x per jaar

Dosering:
10 kg/100 m2.

Bij de aanplant van een siertuin of heestervak is het goed om de Myco-Siertuin door de bovenste grondlaag te verwerken of door de toplaag te frezen. Gebruik bij aanplant de Myco-Siertuin in combinatie met de bodemverbeteraar Terra-Fertiel voor een optimaal resultaat.

Gebreksverschijnselen

Door niet, onvoldoende of eenzijdig te bemesten kunnen er gebreksverschijnselen in de planten ontstaan. Er is dan een tekort aan bepaalde voedingselementen in de bodem, waardoor de planten zich niet meer goed kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de diverse gebreksverschijnselen te kunnen herkennen en daarop de bemesting aan te passen. Het kan dan nodig zijn om van een specifiek voedingselement meer te geven, zoals bijvoorbeeld extra stikstof met OpMaat N11 ,extra kali met OpMaat K15 of fosfor met OpMaat P10

Bekijk hier alle gebreksverschijnselen en onze oplossingen.

k_gebrek.jpg

Zuurminnende planten

img_9751b.jpg

De ideale pH-waarde van de bodem ligt tussen de 5,5 - 7. Door een te lage pH waarde kunnen planten voedingsstoffen minder goed opnemen, belemmert het de groei van het bodemleven en geeft het een slechtere structuur op kleigrond. Echter zijn er ook zuurminnende planten die juist een zure grond nodig hebben om goed te kunnen groeien. Dit zijn onder andere planten zoals de azalea, de rhododedron en de blauwe hortensia. Voor hun ligt de ideale pH-waarde tussen de 4,5 en 5. Bij het aanleggen van een siertuin is het dus belangrijk om van te voren (!) de bodemcheck te doen en te bepalen of de bodem geschikt is voor de beplanting.

 

Onkruid in de siertuin

Om te voorkomen dat onkruid gaat groeien in de border is het belangrijk om naast slim aan te planten ook de bemesting op orde te hebben. Dit zorgt ervoor dat de planten genoeg voeding hebben en de border sneller dichtgroeit. Door te bemesten met Myco-Siertuin met micro-organismen kan tot wel 9x groter worteloppervlakte gecreëerd worden. Omdat deze ruimte dan al door de planten ingenomen is, hebben onkruiden geen ruimte meer om te groeien.

Hierdoor hoeft er minder gewied te worden en of middelen gebruikt te worden om het onkruid te bestrijden. Mocht het toch voorkomen dat er onkruid in de border staat, dan is Ultima-Pro de oplossing hiervoor. 

img_5126.jpg

Zoekveld