
U bent hier
Hagen
Gezonde hagen zonder uitval
Een gezonde bodem als basis
De bodem is de basis waarop een haag groeit. Voedingsstoffen, een goede bodemstructuur en levende micro-organismen zijn van essentieel belang voor een vitale bodem en mooie gezonde hagen. Als er niet goed voor de bodem gezorgd wordt, kunnen hagen niet goed groeien en ontstaan er sneller ziekten en plagen.
Onze 100% organische meststoffen voeden niet alleen de haag, maar zij bevorderen ook het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur. Door het bodemleven worden de voedingselementen geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor kans op overbemesting nihil is. De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed. Het evenwicht wordt niet verstoord maar juist versterkt.
Bij de aanplant van een nieuwe haag valt veelal tien procent van de planten uit. Dat aantal kan sterk gereduceerd worden. Hoe? Door het 5 stappenplan van onze bodemcheck te volgen.
Zo wordt de structuur aangepakt, de zuurgraad, het bodemleven, het organische stof gehalte en de voedingstoestand. Alles om een goede basis voor de haag te creeëren.
Wanneer bemesten
Om te voorkomen dat hagen kale plekken krijgen, verkleuren of uitvallen is het goed om 2 - 3x per jaar te bemesten (afhankelijk van de grondsoort). Bemesten kan het beste in het voorjaar (maart/april), zomer (mei/juni) en najaar (augustus/september).
Mocht de eerste bemesting in het voorjaar niet gedaan zijn, dan kan dit altijd nog na de eerste snoeibeurt.
Hagen op zandgrond: minimaal 3x per jaar.
Hagen op kleigrond: minimaal 2x per jaar.
De beste aanplantperiode
De beste periode voor het aanplanten van een haag is in het najaar. Het koele, vochtige weer in combinatie met een relatief hoge bodemtemperatuur zijn de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van de wortels. Buiten de beste plantperiode is voor een mooie haag meer van belang. Allereerst de keuze voor een bepaald type haag en of de grondsoort waar de haag moet komen wel bij dit type haag past, maar ook de bemesting en bodemverbetering.
Bij jonge aanplant is het goed om naast Myco-Haag ook Terra-Actif en Terra-Fertiel te gebruiken.
Producten voor een goede basis
Terra-Actif:
Het gebruik van Terra-Actif adviseren wij als de bodemstructuur niet helemaal optimaal is. Voeg 1/3 deel Terra-Actif aan 2/3 deel grond toe aan de grond in het plantgat, hierdoor ontstaat een goede water- en luchthuishouding in de bodem en hebben de jonge planten een goede basis om te wortelen.
Terra-Fertiel:
Is erg belangrijk voor het enten van het bodemleven. Het activeert het microbiële bodemleven direct en geeft optimale groei, vitaliteit en weerstand. De micro-organismen zorgen ervoor dat de voedingstoffen vrijkomen en dat de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Mooie volle haag
Om een mooie en volle haag te krijgen is het belangrijk om regelmatig en goed te snoeien. Dit is vooral belangrijk in de eerste jaren na de aanplant. Over het algemeen kunnen hagen in het groeiseizoen van maart tot oktober gesnoeid worden. Wanneer en hoe vaak is afhankelijk van de soort haag.
Hoe te snoeien
U kunt het beste de haag snoeien met een gewone of electrische heggenschaar. Snoei altijd op een regenachtige of bewolkte dag zodat er geen verbranding van het blad optreedt en het is belangrijk om de bovenkant van de haag wat smaller te snoeien en de onderkant wat breder zodat de hele haag genoeg zonlicht krijg
Door niet, onvoldoende of eenzijdig te bemesten kunnen er ook bij hagen gebreksverschijnselen ontstaan. Een tekort aan bepaalde voedingselementen in de bodem zorgt ervoor dat de haag zich niet meer goed kan ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de diverse gebreksverschijnselen te kunnen herkennen en daarop de bemesting aan te passen. Het kan dan nodig zijn om van een specifiek voedingselement meer te geven, zoals bijvoorbeeld extra stikstof, extra kali of fosfor.
Wij hebben diverse enkelvoudige meststoffen in ons assortiment om gebreksverschijnselen op te lossen.
Voor extra stikstof: OpMaat N11
Voor extra fosfor: OpMaat P10
Voor extra kalium: OpMaat K15
Ga hier naar het complete overzicht van gebreksverschijnselen en hoe u deze kunt herkennen.