U bent hier

Schadelijke insecten in de siertuin

In een grond met de juiste structuur en voldoende voeding zal een plant zich optimaal ontwikkelen. Daarnaast is een juiste verzorging ook zeer belangrijk. Toch kan een siertuin te maken hebben met schadelijke insecten zoals bladluizen bij rozen of mijten bij allerlei sierplanten. Soms brengen deze zoveel overlast met zich mee of tast deze de sierwaarde van de planten zodanig aan dat het noodzakelijk is de plaag te bestrijden.

Mijten

Vele soorten mijten – onder meer galmijten – kunnen schade aanrichten aan sierplanten. Mijten veroorzaken minuscule spinten. Die herken je aan een fijn spinsel dat zich omzet tot lichtgroene-gele vlekjes op het blad.
Galmijten komen voor op onder meer corylus, ligustrum, robinia, tilia en veroorzaken gallen door het zuigen. Roestmijten zuigen aan de onderzijde van de bladeren de cellen leeg en beschadigen het blad dat roestbruin verkleurt.

Bladluizen

Rozen worden veelal aangetast door bladluizen.  Die zijn te zien op de bloemknoppen en de toppen van jonge twijgen. Bladluizen onttrekken plantensappen en scheiden honingdauw uit, een belangrijke oorzaak van schimmelvorming. De luizen kunnen groen, zwart, grijs, geel of roze zijn.

Beukenbladluis

De wollige beukenbladluis komt op beukenhagen voor. Dit probleem voltrekt zich op de onderzijde van de bladeren. Door zuigschade is er bovenaan het blad geelbruine vlekken zichtbaar.

Buxusbladvlo

De buxusbladvlo veroorzaakt misvormde scheuten met dicht opeen groeiende blaadjes. De insecten scheiden een wit wasachtig laagje af.

Taxuskever

Vele sierplanten zoals rozen, hydrangea, taxus, fuchsia, skimmia… kunnen door de taxuskever worden aangetast. De volwassen taxuskever voedt zich ’s nachts. Hij vreet aan de rand van bladeren en bloemen. Zo bemerk je snel de aanwezige schade.

Raptol is een insecten- en spintbestrijdingsmiddel bestaande uit koolzaadolie en natuurlijk pyrethrum. Het biedt een goede werking op weekhuidmijten, dop-, schild- en wolluizen, bladluizen , witte vliegen en trips.

Zoekveld