Engerlingen veroorzaken vaak schade in het gazon en in sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten waardoor het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem kan opnemen. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook kan de grasmat gemakkelijk losgetrokken worden.
Bestrijden?
Engerlingen zijn de larven van de bladsprietkevers, effectieve bestrijding kan met natuurlijke vijanden, aaltjes. De meest voorkomende soorten in Nederland en België zijn de engerlingen van de meikever, junikever en de rozenkever. Rozenkever (cyclus van 1 jaar) , junikever (cyclus van 2 jaar), meikever cyclus van 3 jaar. Deze kevers hebben elk hun eigen cyclus en uiterlijke kenmerken. De engerlingen zelf zijn qua uiterlijk bijna gelijk aan elkaar, maar kunnen flink verschillen in grootte. Met aaltjes kan je ze effectief bestrijden.
Hoe zien engerlingen eruit?
Engerlingen hebben een rupsachtig lichaam, met een duidelijke vorm zoals de letter C. Ze hebben een roodbruine kop en het lijf is over het algemeen geelwit van kleur. Het lijf kan ook donkergekleurd zijn, dit varieert tot een roomwitte kleur, naarmate de engerling in een ander stadium komt. Je kunt de poten duidelijk zien zitten, een engerling heeft drie paar poten onder zijn kop zitten en heeft duidelijke kaken. Engerlingen worden ongeveer twee tot vijf centimeter lang.
Wanneer bestrijden?
Engerlingen worden vanaf half juni tot en met oktober bestreden en in een warm voorjaar soms eerder. Door de vlucht van de kevers in de gaten te houden, is het duidelijk wanneer de eitjes verwacht worden. De toepassing en bestrijding is afhankelijk van de plaag. Maar over het algemeen geldt dat de doelinsecten het beste te bestrijden zijn op het moment dat ze zo klein mogelijk zijn.
Engerlingen die groter zijn dan 2 cm, zijn niet gemakkelijk te bestrijden. De bestrijding zal dan een aantal jaar volgehouden moeten worden totdat de plaag geheel bestreden is.
De bodemtemperatuur moet ten minste een paar uur per dag 8 °C zijn. Voor aaltjes geldt, hoe hoger de temperatuur, hoe actiever, sneller en efficiënter ze werken. Bij lage temperaturen zijn ze misschien trager, maar zeker nog wel actief. De cyclus van de kevers verschilt. Daarom bestrijd je ze op andere momenten.
Meikevers hebben een 3 jarige cyclus en een rozenkever 'maar' 1 jaar. Daarom is het dus voor het moment van toepassing ook belangrijk om te weten om welke soort het gaat. Alleen dan is het mogelijk om effectief de plaag te bestrijden en de balans te herstellen.
- De engerlingen van de mei- en junikever vier tot zes weken na de vlucht.
- De engerlingen van de rozenkever zes weken na de vlucht.