U bent hier

Hagen

Gezonde hagen zonder uitval

Een gezonde bodem als basis

De bodem is de basis waarop een haag groeit. Voedingsstoffen, een goede bodemstructuur en levende micro-organismen zijn van essentieel belang voor een vitale bodem en mooie gezonde hagen. Als er niet goed voor de bodem gezorgd wordt, kunnen hagen niet goed groeien en ontstaan er sneller ziekten en plagen.

Onze 100% organische meststoffen voeden niet alleen de haag, maar zij bevorderen ook het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur. Door het bodemleven worden de voedingselementen geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor kans op overbemesting nihil is. De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed. Het evenwicht wordt niet verstoord maar juist versterkt.

Kies de juiste bemesting voor uw haag

Een verdichte bodem zonder bodemleven is nefast om een haag aan te planten. De kosten voor een haagaanplant zijn hoog, en je krijgt een groot percentage uitval in plaats van sterke haagplanten terug. Verzeker je van een gezonde bodem vooraleer je start met de aanplant van de hagen. Gebruik daarvoor onze 100% organische meststoffen in combinatie met onze bodemverbeteraars.

Terra-Fertiel
Terra-Fertiel

Terra-Fertiel is een stimulerende bodemactivator die bodemstructuurproblemen voorkomt en de bodem beter bewerkbaar maakt.

Myco-Haag
Myco-Haag met mycorrhizae

100% organiche meststof met mycorrhizae. De toevoeging van de meststof bespaart op uitval. Toepasbaar voor nieuwe als bestaande hagen, voor buxus, taxus en andere hagen.

Terra-Actif
Terra-Actif

Terra-Actif is een hoogwaardige bodemverbeteraar met micro-organismen bestaande uit compost van loofboomschors, en gecomposteerde naaldhoutschors en kokosvezels. De toegevoegde kokosvezels zorgen voor een luchtig en los product. Hierdoor wordt extra zuurstof en vocht vastgehouden in de bodem.

OpMaat Kalk
OpMaat Kalk

OpMaat Kalk is een 100% natuurlijke en CO2 neutrale kalk. OpMaat Kalk heeft een langdurige werking. Samen met de toegevoegde micro-organismen zorgt de kalk voor een verbetering van de zuurgraad en de bodemstructuur. Omdat OpMaat Kalk alleen oplost bij een te lage pH is overdoseren niet mogelijk en heeft daarom een lange bufferende werking.

Doe de bodemcheck voor succesvolle aanplant

Bij de aanplant van een nieuwe haag valt veelal tien procent van de planten uit. Dat aantal kan sterk gereduceerd worden. Hoe? Door het 5 stappenplan van onze bodemcheck te volgen.

Zo wordt de structuur aangepakt, de zuurgraad, het bodemleven, het organische stof gehalte en de voedingstoestand. Alles om een goede basis voor de haag te creeëren.

Wanneer bemesten

Om te voorkomen dat hagen kale plekken krijgen, verkleuren of uitvallen is het goed om 2 - 3x per jaar te bemesten (afhankelijk van de grondsoort). Bemesten kan het beste in het voorjaar (maart/april), zomer (mei/juni) en najaar (augustus/september).

Mocht de eerste bemesting in het voorjaar niet gedaan zijn, dan kan dit altijd nog na de eerste snoeibeurt.  

Hagen op zandgrond: minimaal 3x per jaar.
Hagen op kleigrond: minimaal 2x per jaar.

Aanplant

Myco-Haag

De beste periode voor het aanplanten van een haag is in het najaar. Het koele, vochtige weer in combinatie met een relatief hoge bodemtemperatuur zijn de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van de wortels. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor de juiste startbemesting, dit om de inworteling te versnellen en de kans op uitval te beperken. ECOstyle PlantProfessional ontwikkelde daarom een specifieke 100% organische meststof die verrijkt is met een unieke samenstelling bodemschimmels. MYCO-HAAG mag rechtstreeks meegegeven worden in de plantsleuf met een dosering van 1kg per 10 lopende meter haag en kan door zijn organische samenstelling geen verbranding veroorzaken.

Bij jonge aanplant is het goed om naast Myco-Haag ook Terra-Actif en Terra-Fertiel te gebruiken. 

 

Producten voor een goede basis

Terra-Actif:
Het gebruik van Terra-Actif adviseren wij als de bodemstructuur niet helemaal optimaal is. Voeg 1/3 deel Terra-Actif aan 2/3 deel grond toe aan de grond in het plantgat, hierdoor ontstaat een goede water- en luchthuishouding in de bodem en hebben de jonge planten een goede basis om te wortelen.

Terra-Fertiel:
Is erg belangrijk voor het enten van het bodemleven. Het activeert het microbiële bodemleven direct en geeft optimale groei, vitaliteit en weerstand. De micro-organismen zorgen ervoor dat de voedingstoffen vrijkomen en dat de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. 

Snoeien

Mooie volle haag

Om een mooie en volle haag te krijgen is het belangrijk om regelmatig en goed te snoeien. Dit is vooral belangrijk in de eerste jaren na de aanplant. Over het algemeen kunnen hagen in het groeiseizoen van maart tot oktober gesnoeid worden. Wanneer en hoe vaak is afhankelijk van de soort haag.

 

 

Hoe te snoeien

U kunt het beste de haag snoeien met een gewone of electrische heggenschaar. Snoei altijd op een regenachtige of bewolkte dag zodat er geen verbranding van het blad optreedt en het is belangrijk om de bovenkant van de haag wat smaller te snoeien en de onderkant wat breder zodat de hele haag genoeg zonlicht krijg

Gebreksverschijnselen

Door niet, onvoldoende of eenzijdig te bemesten kunnen er ook bij hagen gebreksverschijnselen ontstaan. Een tekort aan bepaalde voedingselementen in de bodem zorgt ervoor dat de haag zich niet meer goed kan ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de diverse gebreksverschijnselen te kunnen herkennen en daarop de bemesting aan te passen. Het kan dan nodig zijn om van een specifiek voedingselement meer te geven, zoals bijvoorbeeld extra stikstof, extra kali of fosfor.

Wij hebben diverse enkelvoudige meststoffen in ons assortiment om gebreksverschijnselen op te lossen. 

Voor extra stikstof:  OpMaat N11

Voor extra fosfor:   OpMaat P10

Voor extra kalium:  OpMaat K15 

Ga hier naar het complete overzicht van gebreksverschijnselen en hoe u deze kunt herkennen.

Zoekveld