U bent hier

Groendak

Sedumdak

Het voordeel van sedumdaken

Een daktuin biedt heel wat voordelen, denk aan extra dakisolatie waardoor de energiefactuur daalt. De levensduur van een goed onderhouden groen dak is veel langer dan een conventioneel dak en een groen dak biedt ook een extra geluidsisolatie. Daarnaast biedt de overheid ook een aantal premies en/of subsidies bij de aanleg van een groendak.

Groendaken duiken meer en meer op. De aanleg en onderhoud van een groendak gebeuren met specifieke meststoffen.

Daarvoor hebben wij speciaal de Myco-Sedum in ons assortiment.

Myco-Sedum
Myco-Sedum voor groendak

Een extensief is een groendak dat je niet kunt bewandelen. De beplanting gebeurt met de sedum- of vetplantjes. Werk met aanleg en onderhoud met de unieke meststof Myco-Sedum.

Intensief groendak

Een intensief groendak is een echte daktuin, zoals je een gewone tuin beleeft maar dan op het dak. De enige voorwaarde is een aangepaste onderbouw.  Zo’n daktuin heeft meer nood aan substraat, voedingsstoffen, water en een drainagesysteem.

De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen met daarnaast ook kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen. Naast een begroeiing zijn hier ook dikwijls paden, terrassen en eventueel zelfs een vijver aanwezig. Zowel van uitzicht, gebruik als onderhoud zijn ze dus vergelijkbaar met gewone tuinen. Een dergelijk dak weegt al gauw 300 tot zelfs meer dan 1500 kg/m≤ en vergt uiteraard een aangepaste, dure, dragende constructie.

Een intensief groendak wordt aangelegd bij een dakhelling van ongeveer zes graden. Tegenwoordig kunnen ook hellingen tot ongeveer 45 graden zonder veel problemen met een intensief groendak begroend worden. Dit vergt echter wel een aangepaste groendakstructuur.

daktuindessel_169.jpg

Extensief groendak

Extensieve groendaken worden niet frequent betreden en heeft een lichtere begroeiing dan een intensief groendak. Een extensief groendak wordt aangelegd met mossen, vetplanten en kruiden. Ook het gewicht van deze daken is veel geringer, 20 tot 200 kg/m≤, waardoor ze vaak geen aangepaste dakconstructie vergen en ook op reeds bestaande gebouwen aangebracht kunnen worden. Een extensief groendak bestaat uit een filterdoek, drainagelaag, beschermlaag, wortelkerende laag, waterkerende laag en dragende constructie.

img_3367.jpg

Zoekveld