U bent hier

Onderhoud gazon

voor een sterk en groen gazon

Wanneer het gazon bemesten

Om een gazon sterk en groen te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Niet alleen het maaien van het gras is belangrijk, maar ook de bemesting.

Ons advies is om 3 keer het gazon te bemesten tijdens het groeiseizoen (van maart tot en met oktober).

In het voorjaar: Start in maart/april met de eerste bemesting. Gras begint te groeien bij een bodemtemperatuur rond de 5 tot 8 °C. Het bodemleven is in de winter minder actief en de voedingsreserves voor het gras zijn uitgeput. Gras kan daarom wel een voedingsgift gebruiken.

In de zomer: In juni/juli groeit gras snel en is onderhevig aan droogte. Daarnaast wordt het gazon vaak intensief gebruikt. Een 2e bemesting versterkt het gazon en maakt het weerbaar tegen hoge temperaturen, hevige regenbuien en schade door ziektes en schimmels.

In het najaar: De 3e bemesting vindt plaats in augustus t/m oktober. In de zomermaanden heeft het gazon veel voedingsstoffen verbruikt. Een 3ebemesting vult deze tekorten aan en legt gelijk een reserve aan voor de winter. Een sterke grasmat is in de winter weerbaarder tegen mos- en viltvorming. In het voorjaar hoeft daardoor minder mos en vilt verwijderd te worden en heeft de grasmat meteen een gezonde start

 

Protozoa in de Myco-Gazon

Naast schimmels, gisten en bacteriën spelen ook protozoa een belangrijke rol in de mineralisatie van organisch materiaal. Protozoa zijn ééncellige micro-organismen die overal op aarde worden gevonden en die zich voeden met bacteriën. Protozoa eten oude en inactieve bacteriën in de bodem op, waardoor voedingstoffen die lagen opgeslagen in deze bacteriën weer vrijkomen in de bodem. Tijdens het afbreken van de meststof snoepen de bacteriën in de bodem namelijk ook mee van de vrijgekomen voedingstoffen. Maar hierdoor komen niet alle voedingstoffen direct beschikbaar voor het gras.

Zoekveld