Voor de professional ontwikkelde ECOstyle de productlijn Nemastyle. Dit zijn aaltjes of nematoden die u kan inzetten ter bestrijding van de plagen van engerlingen, emelten of larven van de taxuskever.
U bent hier
Nemastyle
Hoe werken ze?
Aaltjes zijn actieve jagers en ze herkennen plaaginsecten zoals engerlingen, emelten of de taxuskeverlarven aan hun geur. Na toepassing gaan de aaltjes op zoek naar het plaaginsect en dringen naar binnen via een lichaamsopening. Eenmaal binnengedrongen infecteren ze deze met een bacterie. De bacterie doodt het plaaginsect en deze sterft binnen 2 tot 3 dagen. Het dode insect wordt door de aaltjes gebruikt als broedkamer en als voedselbron. Aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2 tot 6 weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren. Dit proces blijft zo doorgaan, net zolang er als er voldoende plaaginsecten zijn voor de aaltjes. Aaltjes bewegen zich voort via het vocht in de bodem. De bodem moet dus vochtig zijn voor een efficiënte werking te hebben van aaltjes.

Hoe toepassen?
- Inhoud van de verpakking in één keer gebruiken
- Aangemaakte mengsels niet bewaren
- Niet in volle zon toepassen. Best toepassen bij regenweer of op een bewolkte dag
- Toepassing met rugsproeier: verwijder de filters
- Zorg voor een goed bevochtigde bodem voor en na toepassing van aaltjes

Engerlingen veroorzaken vaak schade in het gazon en in sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten waardoor het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem kan opnemen. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook kan de grasmat gemakkelijk losgetrokken worden.

Het gazon wordt geel en heeft kale plekken? Dan heb je mogelijk emelten op bezoek. Die vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het jonge groen. Zo tasten ze vooral de wortelhals van de grasplantjes aan. Vogels kunnen het gras extra beschadigen op zoek naar emelten. Emelten zijn larven van de langpootmug. Ze zijn grijsbruin, pootloos en kunnen tot 45 mm lang worden.

De volwassen taxuskever vreet ronde happen uit hun bladeren, dit is kenmerkende vraatschade van kever. Larven van de taxuskever kunnen tevens ook grote schade toebrengen aan planten. Ondanks de benaming taxuskever is deze kever terug te vinden op heel wat soorten en variëteiten van planten. Planten gevoelig voor taxuskever zijn o.a. rhododendron, taxus, fuchsia, azalea, cyclamen,... Deze larven leven in de bodem en vreten aan de wortels van de plant. Als gevolg hiervan verdroogt de plant en gaat dood.