U bent hier

ProtoPlus

Nu in al onze Myco-meststoffen!

Onze visie op bemesting is gebaseerd op de 'organische kringloop'. Deze kringloop houdt in dat organisch materiaal in de bodem door allerlei levende organismen stap-voor-stap wordt afgebroken tot voor de plant beschikbare voedingselementen. Behalve wormen en in de bodem levende insecten zijn vooral micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën zeer belangrijk voor de afbraak van organische stof tot mineralen. En daar horen nu ook de protozoa bij. Maar wat zijn protozoa nu eigenlijk en wat doen ze in de bodem?

Bekijk onze animatie en zie hoe logisch onze keuze voor het toevoegen van protozoa aan onze meststoffen is.

Wat zijn protozoa?

Naast schimmels, gisten en bacteriën spelen ook protozoa een belangrijke rol in de mineralisatie van organisch materiaal. Protozoa zijn ééncellige micro-organismen die overal op aarde worden gevonden en die zich voeden met bacteriën. Protozoa eten oude en inactieve bacteriën in de bodem op, waardoor voedingstoffen die lagen opgeslagen in deze bacteriën weer vrijkomen in de bodem. Tijdens het afbreken van de meststof snoepen de bacteriën in de bodem namelijk ook mee van de vrijgekomen voedingstoffen. Maar hierdoor komen niet alle voedingstoffen direct beschikbaar voor het gras.

Nu ook effectief bij lage temperaturen!

Want het unieke aan de protozoa in ProtoPlus® is dat zij zich voeden met bodembacteriën, en niet met de bacteriën van ECOstyle. De ECOstyle bacteriën kunnen hierdoor beter een plekje veroveren in de bodem en zo nog beter hun nuttige taak uitvoeren. Daarnaast houden protozoa bacteriën bij lage temperaturen actief. Hierdoor werkt de meststof sneller in het voorjaar!

De toevoeging van protozoa garandeert een betere omzetting van de meststof, een gezondere bodem en een sterk gazon, sportveld, border of haag dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen!

Zichtbaar snellere werking

Alle onze meststoffen bestaan volledig uit organische materialen, ze bevatten dus geen voor het bodemleven schadelijke zouten! Echter, door de grote hoeveelheden organische stof in onze meststoffen wordt in eerste instantie het bodemleven gevoed, waarna het bodemleven op haar beurt er voor zorgt dat de planten gevoed wordt. Omdat een actief bodemleven voor de omzetting van organische stof naar voor de plant beschikbare mineralen zo belangrijk is, voegen wij ook een mengsel van bodemleven toe aan onze organische meststoffen. Dit mengsel van micro-organismen is speciaal geselecteerd omdat deze een belangrijke rol vervullen voor de mineralisatie.

Desondanks is het proces van mineralisatie een traag proces dat ook nog eens afhankelijk is van de (bodem)temperatuur. De werking van onze meststoffen is daarom pas na enkele weken zichtbaar, terwijl het effect van kunstmeststoffen al binnen enkele dagen zichtbaar is. Door aan onze meststoffen protozoa toe te voegen, worden de door bacteriën tijdelijk vastgelegde mineralen sneller vrijgemaakt. Hierdoor werkt de organische meststof zichtbaar sneller dan voorheen, zonder de nadelige invloeden van kunstmeststoffen of organische-mineralen meststoffen.

Myco-meststoffen

Binnenkort ProtoPlus in al onze Myco-meststoffen

Wij voegen straks protozoa toe aan al onze Myco-meststoffen. Door de toevoeging van protozoa wordt het gras sterker en groener, de border bloeit rijker en hagen en bomen worden sterk en vitaal. Ook onder koude omstandigheden! Bovendien onstaat er een verbeterd strooibeeld door de nieuwe korrel.

Zoekveld