U bent hier

Bodemcheck

In 5 stappen naar een gezonde bodem

ECOstyle voert al sinds 1967 ecologisch verantwoorde producten voor duurzaam tuinonderhoud. Steeds meer hoveniers ontdekken de voordelen van een gedegen bodembeheer. Door, na een grondige analyse, de juiste maatregelen te nemen ontstaat een vitale & gezonde bodem. Hierdoor wordt uitval bij aanleg voorkomen en bieden sterkere planten meer weerstand aan ziekten en plagen.

De ECOstyle BodemCheck®

Met de ECOstyle BodemCheck worden vijf essentiële stappen doorlopen als het gaat om het realiseren van een vitale bodem op ecologisch verantwoorde wijze. Door de stappen in de juiste volgorde te nemen is succes verzekerd, omdat bij iedere stap de juiste voorwaarden worden gecreëerd voor de volgende.

Fase 1: Check de structuur

bodemcheck_fase_1_ib.png

Een goede bodemstructuur is het meest essentiële onderdeel van duurzaam bodemonderhoud. Belangrijk voor de water- en zuurstofhuishouding én een goede wortelgroei. Bij renovatie en nieuw aan te leggen tuinen is de grond vaak intensief betreden en flink samengeperst. Om de structuur te verbeteren biedt ECOstyle PlantProfessional diverse structuurverbeterende producten:

Fase 2: Check de zuurgraad pH

bodemcheck_fase_2_ib.png

Het verzuren van de grond is een altijd actueel thema bij tuinonderhoud. Het ontstaat door zure regen, maar vooral door natuurlijke afbraakprocessen in de bodem. Een te zure bodem (= te lage pH-waarde) heeft over het algemeen een nadelige invloed op de groei van planten en het gazon.

Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat:

  1. De ontwikkeling en activiteit van de bodemorganismen afnemen, wat tot gevolg heeft dat er minder organische voedingstoffen vrijkomen voor de plant.
  2. Zware metalen sneller worden opgelost in de bodem, waardoor de planten vergiftigd worden.

De ideale pH-waarde van de bodem ligt tussen de 5,5 - 7. Bij een te lage pH-waarde van de bodem kan deze worden ontzuurd door het toevoegen van OpMaat-Kalk. De hoeveelheid kalk die nodig is, is afhankelijk van de zuurgraad en de samenstelling van de bodem. Voor indicatieve bepaling van de zuurgraad van de bodem kan een bodemtest worden gebruikt. Wij adviseren om bij twijfel altijd de zuurgraad van de bodem te testen.

Fase 3: Check het organisch stofgehalte

bodemcheck_fase_3_ib.png

Een juist hoeveelheid organische stof (humus) is niet alleen van belang voor een goede bodemstructuur, maar vormt ook de voeding voor het bodemleven. En een actief bodemleven zorgt weer voor de afbraak van organische stof en voor een goede bodemstructuur.
 
Organische stof kan veel water opnemen en in droge perioden kan de plant hieruit het vocht opnemen. Zo zijn zandgronden met een hoog organisch stofgehalte minder droogtegevoelig dan humusarme zandgronden. Organische stof werkt daarnaast ook als een mineralen buffer. De voedingstoffen uit organische stof komen langzaam vrij zodat planten langer kunnen profiteren van deze voeding.

Fase 4: Check het bodemleven

bodemcheck_fase_4_ib.png

Een gezonde bodem bevat veel bodemleven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat:

1. Organische stof wordt omgezet in plantenvoeding.
2. De structuur wordt verbeterd.
3. De plant op natuurlijke wijze wordt beschermd tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels.

Bodemleven kan worden ingebracht met de onderstaande ECOstyle-producten:

Aan de Myco-meststoffen zijn de belangrijke Mycorrhizae-schimmels, fosfaatvrijmakende bacteriën en/of composteringsbacteriën toegevoegd.

Fase 5: Verbeter de voedingstoestand

bodemcheck_fase_5_ibpng.png

Een goede voedingstoestand van de bodem is een garantie voor een gezonde plant. ECOstyle werkt met 100% organische meststoffen. De grondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong en zorgvuldig samengesteld uit plantaardige of dierlijke ingrediënten. De organische meststoffen van ECOstyle spoelen niet uit, veroorzaken geen (verbrandings)schade en komen langzaam vrij. De vrijgave is afgestemd op de behoefte van de plant.

Wij hebben een compleet assortiment om de voedingstoestand van de bodem op peil te brengen en houden. Naast de voedingsstoffen zitten er ook micro-organismen in onze meststoffen, waardoor het microbiële bodemleven direct gestimuleerd en geactiveert wordt.

 

Zoekveld