U bent hier

Extensieve groendaken

Groendaken, we zien ze vandaag  meer en meer opduiken in het stedelijk landschap, zowel bij particuliere woningbouw als bij openbare gebouwen. Groendaken of daktuinen zijn mooi, duurzaam en milieuvriendelijk.

 

Extensieve groendaken worden niet frequent betreden en heeft een lichtere begroeiing dan een intensief groendak. Een extensief groendak wordt aangelegd met mossen, vetplanten en kruiden. Ook het gewicht van deze daken is veel geringer, 20 tot 200 kg/m≤, waardoor ze vaak geen aangepaste dakconstructie vergen en ook op reeds bestaande gebouwen aangebracht kunnen worden.

Een extensief groendak bestaat uit een filterdoek, drainagelaag, beschermlaag, wortelkerende laag, waterkerende laag en dragende constructie.

Voordelen groendak

Een daktuin biedt heel wat voordelen, denk aan extra dakisolatie waardoor de energiefactuur daalt. De levensduur van een goed onderhouden groen dak is veel langer dan een conventioneel dak en een groen dak biedt ook een extra geluidsisolatie. Daarnaast biedt de overheid ook een aantal premies en/of subsidies bij de aanleg van een groendak.

Onderhoud groendak

Bij het onderhoud van extensieve groendaken daarentegen is frequent water en bemesting geven nefast voor de samenstelling van de vegetatielaag. De sedums etc. zijn immers aangepast aan voedselarme en uitdrogende omstandigheden. Dit betekent niet dat een extensief groendak nooit bemest of bewaterd moet worden maar dit mag enkel gebeuren indien duidelijk aan de vegetatie te zien is dat het nodig is.

Myco-Sedum, l'engrais par excellence pour l'entretien, l'aménagement et la fertilisation des jardins sur toitures.

Zoekveld