Ongewenst bezoek van de varenrouwmug?

Vliegen er wanneer je water geeft of langs je plant loopt allemaal kleine zwarte vliegjes omhoog? Dan hebben je planten ongewenst bezoek van de varenrouwmug. Deze vliegjes richten zelf niet zo veel schade aan, maar dat is een ander verhaal voor hun larven.

Larve van de varenrouwmug

De varenrouwmug legt haar eitjes graag in (vochtige) potgrond. Na enkele dagen kruipen er kleine glazige wormpjes met een zwart kopje uit deze eitjes. Deze larven zijn dol op de wortels, zaailingen, stekken en natuurlijk kamerplanten. Omdat ze de wortels van je plant opeten, kunnen deze geen voeding en water meer opnemen. Je zult zien dat de blaadjes langzaam maar zeker geel verkleuren en je plant steeds meer verzwakt. Na een week of 3 verpoppen de larven zich tot nieuwe varenrouwmuggen die weer voor een nieuwe generatie larven zorgen.

Aaltjes tegen de varenrouwmug

ECOstyle heeft een doeltreffende en ecologische oplossing tegen deze plaag

De larven van de varenrouwmug kun je bestrijden met behulp van aaltjes tegen de varenrouwmug. Deze minuscule wormpjes zijn de natuurlijke vijanden van de varenrouwmug en gaan in de grond op zoek naar larven ervan en parasiteren deze vervolgens. Hierdoor worden de larven op een natuurlijke en veilige manier bestreden.

Aaltjes tegen de varenrouwmug toepassen

In tegenstelling tot andere aaltjes die je in de tuin gebruikt kan je deze aaltjes het hele jaar door inzetten. De aaltjes worden geleverd in een draagstof. Deze los je eenvoudig op in water en geef je vervolgens via het gietwater aan de plant. Gebruik voldoende water zodat de aaltjes bij de wortels geraken. Aaltjes zijn onschadelijk voor planten, huisdieren en kinderen.

Behandel meteen alle planten. Gebruik de aaltjes niet alleen in de plant waar je de varenrouwmuggen ziet, maar behandel alle planten. Wanneer larven in een andere plant kunnen overleven, dan zullen ze in no-time in al je planten te vinden zijn.

Geef minder water!

De varenrouwmug legt haar eitjes graag in vochtige grond. Heb jij vaak last van deze plaag? Dan geef je wel-licht te veel water.

Vangplaten tegen varenrouwmug

Gebruik vangplaten

Vangplaten zijn gele plakkende stickers die je bij je planten kunt steken. Zo kun je snel zien of je varenrouwmuggen in huis hebt en dus tijdig maatregelen nemen.

In geval van een intense aanwezigheid: Pyrethro-Pur Spray

In geval van een intense aanwezigheid kan het nodig zijn om een insecticide te gebruiken zoals, bijvoorbeeld, ECOstyle Pyrethro-Pur Spray tegen vliegende insecten, gebaseerd op natuurlijke actieve stoffen. Dit product zorgt voor een snel en effectief resultaat tegen motten en andere insecten. Reinig de kast grondig met water nadat u het product zijn werking heeft laten doen. 

Zoekveld

3 + 6 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.