Vous êtes ici

Coloradokever

Coloradokever vreet aardappelloof kaal

Van ver lijkt deze kever wel wat op het lieveheersbeestje, maar wanneer je hem nader bestudeert valt het verschil duidelijk op.  De coloradokever heeft geen stippen maar zwartbruine strepen.  Hoewel ook de volwassen kever een goede eetlust heeft, zijn echter de larven die door hun vraatzucht de kopzorg zijn van veel moestuinliefhebbers.  In een mum van tijd kunnen ze volledige aardappelplant kaalvreten.  Je kan er niet naast kijken, het zijn grote, licht- tot donkerrode, dikgezwollen larven.  Ze zijn vooral overdag actief.

De volwassen kever kan zich tot 3 maal toe voortplanten en gele eitjes leggen onderaan de aardappelbladeren.  Het kunnen er wel 800 zijn per keer. Het is dus belangrijk snel in te grijpen.

volwassen_coloradokever_pagina_6.jpg

coloradokeverlarve.jpg

Je aardappelplanten regelmatig inspecteren is belangrijk. Door tijdig de eitjes op de onderkant van de bladeren plat te knijpen en door larven en kevers te vangen, kan je proberen de plaag in te dijken.

De larven van lieveheersbeestjes eten ook larven van coloradokevers. In welke mate die predatie de plaag onder controle kan houden, is nog niet duidelijk.  Zorg er dus voor dat je de larven van de lieveheersbeestjes zo veel mogelijk spaart.

Krijg je de plaag niet onder controle, doe dan een bestrijding.

 

focus-op-coloradokever.jpg

Aaltjes tegen coloradokever

Natuurlijke bescherming van aardappelplanten

Pyrethro-pur

Snelwerkend middel tegen zowel de larven als de volwassen kever

Formulaire de recherche